Netflix: nem támogatott többé az AirPlay

Eltávolította a Netflix az Apple AirPlay támogatását mondván, hogy az AirPlay 2 nem teszi lehetővé a lejátszóeszköz azonosítását, így annak hitelesítését sem.


A Netflix hirtelen eltávolította az AirPlay támogatást, ami 2013-tól működött az iOS alkalmazásban. Ez jelenleg azt jelenti, hogy iPhone és iPad mobileszközök Netflix alkalmazásából már nem lehet a tartalmat átküldeni az Apple TV médiadobozra, hogy azt TV-n lehessen megnézni.

A Netflix azzal magyarázza döntését, hogy az Airplay 2 protokoll nem engedi azonosítani így hitelesíteni a lejátszóeszközt.

A Netflix nyilatkozata így szól: „Biztosítani szeretnénk, hogy tagjaink nagyszerű Netflix élményben részesüljenek bármely általuk használt eszközön. Azzal, hogy az AirPlay támogatás megjelenik harmadik fél eszközein, nem áll módunkban az eszközök megkülönböztetése (mi az Apple TV illetve mi nem az) vagy ezek élményének hitelesítése. Ezért úgy döntöttünk, hogy a Netflix AirPlay támogatását megszüntetjük, azért, hogy biztosítsuk nézéshez kapcsolódó minőségi normáink teljesülését. A tagok továbbra is elérik a Netflix-et az Apple TV-n és más eszközökön található beépített alkalmazáson.

Az AirPlay videó eddig csak az Apple TV médiadobozokon volt támogatott, ami a Netflix számára könnyen felügyelhető volt. Még idén valamikor az AirPlay támogatása megjelenik az LG a Sony és a Vizio készülékeiben. Az Apple megerősítette, hogy ez a támogatás nem teszi lehetővé a TV-gyártóknak, hogy használati adatokat gyűjtsenek az AirPlay 2-ből, és ez nyilvánvalóan kiterjed az AirPlay-re is, amely nem azonosítja az adott eszközt a tartalompartnerek számára.

Minden Netflix alkalmazást kínáló eszközt hitelesít a streaming szolgáltató. Ezek a követelmények azonban eddig nem terjedtek ki a Chromecast kompatibilis eszközökre. Például egy hitelesítés híján Netflix alkalmazással nem rendelkező Android TV platformot alkalmazó médiadoboz is lehetővé teszi a Netflix tartalmak megtekintését a Chromecast révén. Ennek fényében kérdés, hogy ugyanez miért nem vonatkozik ez az AirPlay-re?

A dolog mögött nyilván ott van a két márka rivalizálása. Mióta nyilvánvaló, hogy az Apple és a Netflix versenytársak lesznek a streaming videoszolgáltatás piacán az utóbbi nem nagyon hajlandó az együttműködésre. A Netflix nincs benne az Apple TV műsorkalauz alkalmazásában, nem előfizethető közvetlenül az Apple alkalmazásáruházán keresztül, és interaktív műsorai sem működnek Apple TV-n.

Az AirPlay támogatás eltávolítása is valójában ennek a rivalizálásnak tudható be. A Netflix ugyanis nem kíván segédkezet nyújtani, ahhoz az AirPlay kompatibilis TV-ken is majdan működő tvOS/iOS 12.2 verzióban megvalósuló Siri-to-TV funkcióhoz, amivel az iPhone vagy iPad készüléken a beszédfelismerő Siri, hogy találjon meg és játsszon le egy bizonyos filmet. Ezzel a lehetőséggel egyes felhasználók valószínűleg hajlamosak lennének nem megnyitni a Netflix alkalmazást, ami nyilvánvalóan nem érdeke a piacvezető streaming videoszolgáltatónak. Az AirPlay támogatás eltávolításával és azzal, hogy nincs benne az Apple TV műsorkalauz alkalmazásában a Netflix meggátolja, hogy a felhasználók az Apple keresőfunkcióját használhassák tartalmaik eléréséhez az AirPlay kompatibilis TV-ken, így azok rákényszerülnek a Netflix alkalmazás megnyitására.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .