Panasonic HZ1500 és HZ1000: az új OLED TV-kről

A HZ2000 mellett a Panasonic HZ1500 és HZ1000 4K OLED TV-k is Dolby Vision IQ, Dolby Atmos és Filmmaker Mode támogatással, de HDMI 2.1 nélkül kerülnek piacra.


A már januárban bejelentett Panasonic HZ2000 csúcs OLED TV-ről tudható, hogy „Hollywoodban hangolt egyedi Master HDR OLED Professional Edition panelje extra 20% csúcsfényességet biztosít a hagyományos OLED TV-khez képest”.

Az éves termékbemutató rendezvényen bejelentett Panasonic HZ1500 és HZ1000 4K OLED TV-kben ugyan nem a HZ2000 „felspécizett” paneljét alkalmazzák, de megvan bennük sok más a csúcs TV-ben is használt képet meghatározó új technológia és funkció, mint a HCX Pro Intelligent videoprocesszor, a Dolby Vision IQ és az Intelligent Sensing technológiát alkalmazó Filmmaker Mode.

A Filmmaker Mode kezdeményezése olyan hollywoodi rendezők támogatásával indult, mint Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler és Paul Thomas Anderson. A Panasonic készülékein a távirányítón lévő gombbal aktivált  képmód „tiszteletben tartja a képsebességet, a képarányt, a tartalom színét és kontrasztját, miközben kikapcsolja a zajcsökkentést és az élesítést”. Ugyanez persze elérhető a TV „film” vagy „mozi” képmódba váltásával vagy a megfelelő manuális képbeállításokkal is, de a neves hollywoodi rendezők csillagporával meghintve a Filmmaker Mode erős üzenet a vásárlók felé, hogy ezt válasszák, ha a filmeket az alkotók által elképzelteknek megfelelően szeretnék látni.

A Dolby Vision kiegészítésének tekinthető Dolby Vision IQ a tartalomban található dinamikus metaadatokat és a TV beépített fényérzékelőjét használva a környezeti fényviszonyokhoz állítja a kép fényességét és az árnyalati leképzést. Például egy világos helyiségben, ahol szemeink pupillai beszűkülnek növelhető a TV kép fényessége és emelhető az árnyalatok szintje, hogy azok jobban érzékelhetően elkülönüljenek a feketétől.

Az új Panasonic 4K OLED TV-k a nem Dolby Vision (HDR10, HDR10+, HLG, HLG Photo és SDR) tartalmakhoz a Filmmaker Mode Intelligent Sensing (intelligens érzékelés) funkcióját használva ugyanolyan adaptív hatást érnek el, mint a Dolby Vision IQ.

A HCX PRO Intelligent a cég legfejlettebb videoprocesszora HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG és HLG Photo támogatással. A processzor az árnyalati leképzéssel akadályozza meg a kiemelkedően fényes képrészletek „vágását”, azaz elvesztését a fényes HDR jelenetekben. A profi felhasználók számára a Panasonic lehetővé teszi, hogy a forrástartalom pontos feldolgozása érdekében kikapcsolják ezt a nem szabványosított automatizmust, ugyanakkor menüből állíthassák be a „vágási pontot”. Az új OLED TV-k ráadásul az eddigi legalacsonyabb, 1,3 és 0,5% kalibrációs értékkel nagyon pontos fekete közeli árnyalatok elérését teszik lehetővé.

A piacon lévő OLED TV-kben használt LG Display 4K OLED panelek 2020-as verziója fejlettebb a mozgáselmosódást csökkentő feketét a képbeillesztő – angol elnevezése után BFI – rendszerrel rendelkezik, ami rövidebb üzemi ciklusokkal (alacsony, közepes, magas vagy automatikus) működhet, amivel jelentősebb fényességveszteség nélkül csökkenthető a mozgáselmosódás. Ugyanez a rendszer különböző elnevezéssel az LG és a Sony 2020-as OLED TV-in is működik.

Lényegében a fentiek különböztetik meg a Panasonic 2020-as OLED TV-it az előző éviektől a képminőséget tekintve.

Nem lesz viszont az új OLED TV-knek HDMI 2.1 csatlakozása, ami komoly korlátot jelenthet azon vásárlóknak, akik az év végén megjelenő új játékkonzolok és játékok 4K120 Hz képsebességének és változó képfrissítési gyakoriságának (VRR) kihasználásához választanának TV-t. Az automatikus alacsony késleltetésű üzemmód (ALLM) és a tömörítetlen sokcsatornás hangformátumok továbbítását is lehetővé tevő. eARC (továbbfejlesztett audió retúrcsatorna) funkciókat azonban támogatják a Panasonic 2020 OLED TV-i.

A HZ2000 rendelkezik a Panasonic „legmagasabb hanghűségű TV-s audiorendszerével”, ami a Technics által hangolt 140W összteljesítményű „360° Soundscape Pro”. 2020-ban már a HZ1500 készülékekbe is építenek felfelé sugárzó hangszórókat a kisebb 80-os „360° Soundscape” hangrendszer részeként. Az új OLED TV-k mindegyike támogatja a Dolby Atmos hangzást.

A Panasonic HZ1500 és HZ1000 készülékeknek forgatható az állványa, és az összes OLED TV „a Panasonic nagyra értékelt okos TV operációs rendszerének legújabb iterációját, a My Home Screen 5.0-át kínálja”, ami az alkalmazások ikonja felett megjelenti a szolgáltatás kiemelt tartalmainak előnézeti képét. Ez a Netflix és a YouTube esetében támogatott.

Az új OLED tévék egyelőre csak 140 és 164 centis (55 és 65 hüvelyk) képernyőmérettel kaphatók, de a Panasonic arra is utalást tett, hogy további TV modelleket tervez 2020 későbbi szakaszára.

Azt még nem tudni, hogy az új Panasonic TV-k mikor lesznek kaphatóak és mennyiért.

A 2020-as Panasonic 4K OLED TV-k főbb jellemzői:

HZ2000

HZ1500

HZ1000

140 és 164 cm (55 és 65 hüvelyk) képméret

4K OLED panel (Master HDR OLED Professional Edition)

4K OLED panel

HCX PRO Intelligent videoprocesszor dinamikus LUT-tal

HDR10, HDR10 +, HLG, Dolby Vision és HLG Photo

Dolby Vision IQ

Filmmaker Mode Intelligent Sensing (intelligens érzékelés) funkcióval

My Home Screen 5.0

Dolby Atmos támogatás

Beépített felfelé sugárzó „360° Soundscape Pro” hangszórórendszer (140 W)

Beépített felfelé sugárzó „360° Soundscape” hangszórórendszer (80 W)

A CalMAN PatternGen és az AutoCal támogatás

Google Assistant és az Amazon Alexa támogatás

Elforgatható állvány

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..