Panasonic: mit kínálnak a 2015-ös TV-k képminőségben?

1. Oldal

A Panasonic idei LCD TV kínálatának 11 szériájából nyolc már 4K Ultra HD felbontású, a csúcsmodellek stúdióminőségű videó jelfeldolgozást, nagyobb dinamika- és színtartományú szuperfényes Wide Colour Phosphor paneleket kínálnak és lesz OLED TV is majd.
A Panasonic múlt heti frankfurti termékbemutató rendezvényén a TV-k domináltak, azon belül is az Ultra HD modellek, amelyek között vannak már ívben hajló modellek is. A márka az új csúcstévék képminősége terén jelentős előrelépést ígérő technológiákat vet be, amelyeket „4K Pro” gyűjtőnéven emleget. Lássuk, mik is ezek.

Panasonic_CR850_hajlított_képernyővel.jpg
A „4K Studio Master Processor” a márka professzionális AV termékeiben alkalmazott és a Panasonic Hollywood Laboratory valamint a plazma TV részleg által felhalmozott képi tudásra alapozott, a filmkészítő által látotthoz hű képet produkáló video-feldolgozást ígér.

A professzionális monitorokból átvett „Accurate Colour Drive” technológia a térbeli színtérkezelést nyújtó „3D keresőtáblák” révén sokkal pontosabb színárnyalatok visszaadását teszi lehetővé különböző világosságszinteken, mint a normál TV-k. Ráadásul a Panasonic CR850 és CX800 TV-k egyfajta professzionális szintű színpontosságot tesznek lehetővé, azáltal, hogy a keresőtáblák a vörös, zöld és kék mellett a cián, bíbor és sárga színeket is vezérlik és sokkal több ponton.

A szokványos LCD TV-k 8-bites, 256 árnyalati lépcsős, a háttérvilágítást és a fényességerősítést külön-külön kezelő processzus helyett a „4K Studio Master Processor” a kettőt együtt vezérelve sokkal pontosabb helyi fényszinteket nyújt. Ráadásul a 10-bites „Black Gradation Drive” meghajtás több (1024) és így finomabb árnyalati részletet és pontosabb színezést tesz láthatóvá a kép sötét részleteinél, elkerülve azok sávosodását, elemosódását.

A „4K Studio Master Processor” képes feldolgozni a natív nagydinamikájú (HDR) tartalmakat is, és az ezekre vonatkozó szabványok véglegesítése után a CR850 és CX800 szériák készülékei egy későbbi szoftverfrissítéssel alkalmasak is lesznek ezek megjelenítésére. Az ezekben alkalmazott „Super Bright Panel” ugyanis elég széles felületi fényességtartománnyal rendelkezik, bár ennek számszerű mértékéről nem tettek közzé adatot. A Panasonic egyelőre csak a nyílt HDR szabványt fogja támogatni, a Dolby Vision támogatása nincs tervbe véve.

Panasonic_LCD_Wide_Colour_Phosphorral_és_Sony_OLED.jpg
A „4K Pro” másik kulcseleme a Panasonic CR850 és CX800 TV-kben használt LED megvilágítású paneljeinek új „Wide Colour Phosphor” technológiája, minek köszönhetően ezek a panelek a digitális mozik (DCI) színterének 98%-át képesek reprodukálni. Ezen új panelek és a „4K Studio Master Processor” színek olyan tartományát teszik láthatóvá a TV-n – különösen a vörös és zöld felületek tónusain -, amelyek csak a mozivásznakon láthatóak. A „Wide Colour Phosphor” technológia a szélesebb színtartomány mellett a képernyő fényességét és fényhatásfokát, vagyis az energiafelhasználást is javítja. Tulajdonképpen ez teszi lehetővé a HDR tartalmak megjelenítését is.

Panasonic_4K_OLED_TV.jpg
A Panasonic Frankfurtban is bemutatta 165 centis (65 inch) 4K OLED TV-it, megerősítve hogy lesznek ilyen TV-k a márka kínálatában. Hogy 2015 végére forgalomba kerülnek-e ezek a készülékek, arra a válasz az, hogy „lehet”.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: jön a Firefox OS alapú Smart TV platform
Panasonic: bemutatták a 2015-ös Blu-ray lejátszókat
A Panasonic is kivonul egyes TV piacokról?
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .