IFA 2016: mi várható a berlini kiállításon

1. Oldal

A szeptember 2-án nyíló berlini IFA 2016 kiállítás főbb látványosságai között lesznek a nagy dinamikatartományú (HDR) és szélesebb színteret reprodukáló új TV-k és projektorok, valamint a még mindig újdonságnak számító Ultra HD Blu-ray lejátszók is.
Ahogy a TV iparágban, úgy az IFA 2016 kiállításon is nagy pörgés lesz a nagy dinamikatartomány (HDR) és a jobb színek körül. A HDR10 és a Dolby Vision mellett bevezetésre kerül a harmadik HDR formátum is, a műsorszóró ipar által kidolgozott és a BT.2100 szabványban elfogadott Hybrid Log Gamma (HLG). Ez a „single-stream” HDR formátum arra szolgál, hogy egy TV csatornán együtt lehessen továbbítani a szabvány dinamikájú (SDR) és a HDR jelet. Remélhetőleg a már piacon lévő HDR kész TV-k közül lesznek olyanok, melyek egy firmware frissítés után támogatják majd a HLG-t.

IFA 2016.jpg
Az idei IFA alkalmával bejelenthetik a következő HDMI 2.1 verziót. A legutolsó HDMI 2.0a ugyanis csak statikus metaadatokat továbbít a HDR10 részeként, pedig már kész a formátum dinamikus metaadatokkal kísért változata. Az utóbbival a HDR videó jelenetenként optimalizálható, nem pedig egyszer a teljes videóra. A Samsung májusban már bemutatta milyen a HDR10 dinamikus metaadatokkal, ami a Dolby Vision formátum eddigi egyedülálló előnye volt.

Várhatóan sok új HDR TV és néhány projektor lesz látható a kiállításon. Számíthatunk rá, hogy a gyártók saját termékeik paramétereivel büszkélkednek majd, de látható lesz az is, hogy a HDR még mindig gyerekcipőben jár.

Több gyártó OLED TV-je mutatkozik be Berlinben, mint eddig bármikor. A Philips már megerősítette, hogy lesz OLED TV-je 2016-ban, amit talán új 9-es sorozatú csúcstévéként láthatunk majd. A Loewe is bejelentette első HDR10 és Dolby Vision formátumokat támogató OLED TV-it, és a másik német design TV márka, a Metz is megerősítette, hogy ott lesz az IFA-n új OLED TV kínálata.

Az egy éve megjelent Panasonic TX-65CZ950 után idén a japánok egy „referencia” OLED TV prototípussal az kívánja bemutatni, hogy milyen jelentős fejlődést értek el eddig és miként néz ki a „következő generációs OLED technológia”.

Felvonul a kiállításon az LG 2016-os OLED TV kínálata talán további modellekkel kiegészülve, és koncepciós OLED képernyők is lesznek, ahogy tavaly is.

Az OLED TV-t átugorva a QLED TV-t megcélzó Samsung a 2016-os SUHD TV-iben alkalmazott, de már nem újdonság kvantumpötty technológiát sulykolja majd, pedig már gőzerővel dolgoznak az azon túlmutató „Hyperion kvantumpötty” technológián.

A Sony Berlinben igyekszik látványos showt csinálni új ZD9 csúcs LCD TV-jének.

A kiállításon ott lesznek a HDR kompatibilis új Epson házi-mozi projektorok, valamint a Sony VPL-VW550ES, JVC DLA-Z1 és Acer V9800 4K felbontású csúcsvetítők.

A szűkös Ultra HD Blu-ray lejátszó kínálat már biztosan bővül. A Panasonic bejelentette megfizethetőbb DMP-UB700 modelljét, és lehet, hogy a Samsung is lép valami hasonlót.

Nem tudni semmit az LG első Ultra HD Blu-ray lejátszójáról. Sokan szerint azért, mert a cég olyan készülékkel akar megjelenni a piacon, ami kompatibilis a felsőkategóriás TV-i által támogatott Dolby Vision HDR formátummal.

A Sony viszont biztosan bemutatja első asztali Ultra HD Blu-ray lejátszóját. E mellé társul majd a megújuló PlayStation 4 NEO konzol is, amit azonban az IFA után, feltehetően szeptember 7-én mutatnak be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .