Pioneer plazmaújdonságok az IFA-n

1. Oldal

A berlini IFA-n a Pioneer a már előre beharangozott 6. generációs plazma TV-k mellet bemutatott egy optikai vezeték-nélküli nagyfelbontású videojel-átvitel megoldást és egy mindent egy-testben tartalmazó plazma TV-t is.

Az várható volt, hogy az idei IFA-n a Pioneer leginkább az új 6. generációs plazma TV-k bemutatására koncentrál majd. Ezért aztán nem volt meglepő, hogy ilyen képernyőkből rakott emeletnyi magas falak dominálták a kiállítási installációt.

Pioneer_plazma.jpg
A Pioneer teljesen digitális otthoni szórakoztató megoldásának képmegjelenítőjeként aposztrofált „PureVision Black” HD-ready plazma TV-k valóban figyelemreméltóak, különösen az új PUREBLACK paneleknek, és a PURE Drive 2 HD képfeldolgozó technológiának köszönhetően kimagasló képminőségük miatt.

A kiállításon szerepelt azonban két további plazmaújdonság is, melyek bár kevesebb reflektorfényt kaptak, mégis fontosak lehetnek, s jól jelzik a gyártó elkötelezettségét.

Az egyik egy kiegészítő műszaki megoldás, mely végre valódi megoldást kínál arra, miként továbbíthatunk a falra akasztott plazmaképernyőhöz a tőle meglehetős távolságban lévő médiavevőből jelet anélkül, hogy ehhez bármiféle vezetéket használnánk. A Pioneer által ehhez kínált optikai átviteli rendszer az összes a médiavevő által fogadott kép- és hangjelet, minőségromlása nélkül továbbítja, nem érzékeny a külső eszközök (vezeték-nélküli LAN és telefonok, mikrohullámok) okozta zavarásra, kompatibilis a nagyfelbontású videojelek másolásvédelmi (HDCP) rendszerével, és lehetővé teszi, hogy a plazma képernyőpanelt önmagában távvezérelésre használjuk.

A rendszer infravörös lézerrel továbbítja a képet és hangot, s a plazmaképernyő és médiavevő között kétirányú az adatkapcsolat. Az infravörös lézernyaláb útjába kerülő tárgy persze megszakítja az átvitelt, ezért a rendszer elemeinek felszerelésekor érdemes ügyelni rá, hogy ennek lehetőségét minimalizáljuk. Ha időlegesen mégis megzavarná valami a lézert az adó és a vevő között, a zavar elmúltával a kép- és hang gyorsan helyreáll. Az alkalmazott lézer egyébként közvetlenül szembejutva sem okoz sérülést vagy bántalmat.

A rendszer hasznos kép- és hangátvitelre szolgáló adatátviteli sebesség 2.0 Gb/s, a vissza-irányú csatorna hasznos adatátviteli sebesség kb. 500 Kb/s.

PDP-42RXE.jpg
A kiállítás igazi újdonsága egy külön médiavevő nélküli, azaz mindent egy-testben tartalmazó HD-ready plazma TV, mely a Pioneer PDP-42RXE modellszámot viseli. A 42-inch (107 cm) képátlójú 16:9 arányú 1024×768 pixel felbontású, 1000cd/m2 fényerejű, 1000:1 kontrasztarányú panel mellé tehát beépített analóg TV vevő (tuner), oldalára hangsugárzók, alá pedig asztali állvány kerül, és az így kapott készülékek már idén ősszel piacra kerülhetnek a megcélzott 3000 Euró (730.000 Ft) körüli áron. A PDP-42RXE képes lesz képzaj-csökkentésre, kép a képben és kettős kép funkciókra, SRS TruSurround térhangzásra. Találunk majd rajta 3db SCART AV csatlakozót, nagyfelbontású videojel formátumokat is fogadó komponens és HDMI, de még PC (D-sub15) bemenetet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .