Samsung: gyorsan halad a QNED képernyők fejlesztése

A Samsung Display befejezte a QNED, azaz a kvantum nanoemissziós diódák struktúrájának fejlesztését, ami újabb lépés egy korszerűbb TV képernyő megvalósítása felé.


Bár az első QD-OLED TV feltehetően csak 2022 elején kerülhet piacra az elemző UBI Research cég úgy véli, hogy a tévéképernyők műszaki innovációja sorába rövidesen csatlakozhat a Samsung QNED displaytechnológiája, ami nem tévesztendő össze az LG QNED MiniLED LCD TV-k panelmegvilágítási technológiájával.

QNED-TV

A TheElec cikke szerint az UBI Research 160 a Samsung Display által benyújtott szabadalmat megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az angolul „Quantum Nano Emitting Diode”, röviden QNED displaytechnológia alapját képező kék fényt kibocsátó kvantumpont nanorúd LED stabil felépítésének kifejlesztését a cég befejezte. Ennek véglegesítésével most már csak meg kell találni a módot, hogy az egyes pixeleken belül hogyan lehet fenntartani az elrendezett nanorúd LED-ek számát.

Az OLED és a QNED is sajátfényt kibocsátó technológia, de az utóbbi nagyobb emittáló felülettel rendelkezik, ami sokkal fényesebb képernyőt eredményezhet.

Nanorúd-LED-és-tintasugaras-nyomtatása
Forrás: DisplaySupplyChain.com

A QNED pixelek tintasugaras nyomtatási módszerrel készülnek. A pixelekben lévő nanorúd LED-ek számát – ami meghatározó a QNED panel kihozatalát és felbontási jellemzőit tekintve – a tintában lévő és a pixelbe belőtt LED-ek száma és azok rendezettsége határozza meg. A display hordozó egyes pixeleinek felületére felszórják a speciális oldatban diszpergált nanorúd LED-eket, majd ezután egy elektromos jellel rendezik el azokat az egyes pixelekben. Ez utóbbi kritikus művelet, mivel bármiféle rendezetlenség károsodást okozhat – s ez lesz állítólag a Samsung Display következő megoldandó problémája.

A Samsung Display már kifejlesztett egy módszert, amellyel fenntartható a pixelenkénti azonos számú nanorúd LED. Emellett kifejlesztettek egy algoritmust is, amely akkor is fenntartja a panel egységes fénykibocsátását, ha az egyes pixelekben lévő nanorúd LED-ek száma eltérne egymástól.

A QNED várhatóan olcsóbban lesz gyártható, mint a készülő QD-OLED képernyők, mivel elhagyható a gyártásból az OLED bevonat felgőzölögtetése, s az ahhoz szükséges legnagyobb és legdrágább eszköz. Mivel a QD-OLED kezd inkább átmeneti technológiának tűnni, a kapcsolódó új generációs technológiák, mint a QNED kifejlesztésével a Sansung Display jelentős beruházása most már megtérülhet.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .