Samsung: mégiscsak fejlesztésben a QD-OLED TV?

A mindig megbízható híreket közlő koreai ETnews riportja szerint a Samsung megújuló TV stratégiája részeként jelenleg is dolgozik a kvantumpont technológia és az OLED képernyő előnyeit ötvöző QD-OLED TV-n.


A saját OLED TV kudarcát követően a Samsung az utóbbi években megpróbálta a versenytárs OLED TV-k közvetlen versenytársaként pozicionálni kvantumpont (QD) technológiával feljavított LCD TV-it, tavaly már a némiképp félrevezető „QLED” márkamegjelöléssel. A piac azonban nem vevő a drága LCD TV-kre, főleg hogy azok ára már alig különbözik az OLED TV-kétől. Így nem csoda, hogy a Samsung kiszorulóban van a prémium TV-k piaci szegmenséből.

Az általában megbízható értesüléseket közlő ETnews beszámolója szerint, a Samsung „új termékstratégiája” részeként arra készül, hogy visszatér az OLED TV-hez.

Ezúttal azonban a Samsung azzal a technológiával próbálkozik, mely kék fényt kibocsátó OLED képpontokat alkalmaz, és ezek zöld és vörös fényt kibocsátó kvantumpont színszűrőket (QDCF) gerjesztve állítják elő a színösszetevőket. Vagyis az OLED képpontokat QD anyagokkal javítják fel, ami a jelenlegi OLED TV-khez képest potenciálisan jobb fényességét és színeket eredményez.

Az ETNews azt állítja, hogy a Samsung a CES 2018 alatt egy privát szobában bemutatott egy 140 és egy 164 centis (55 és 65 hüvelykes) QD-OLED TV prototípust. A cikk szerint: „A QD-OLED technológia még nem kész. Ez azért van így, mert a kék OLED-re felvitt piros és zöld QDCF-ek mellett a kék fény szivárog az egyes képpontok között. Ha a fényszivárgás jelensége súlyos, nehézzé válik a szín megfelelő megjelenítése.”

Az újság idéz egy meg nem nevezett Samsung vezetőt, aki azt mondja, hogy a végső cél változatlanul a ténylegesen saját fényt kibocsátó QLED TV-k gyártása: „A Samsung nem fogadta be a versenytársak által (használt) OLED TV technológiát, ami valódi OLED TV-ként, színszűrőket és fehér képpontokat használ. A QLED célja a QLED elérése. Úgy tűnik, hogy ez annyi időt vesz igénybe, hogy megpróbáltuk kifejleszteni a QD-OLED-et, mint olyan új technológiát, ami kihasználja a kvantumpont erősségeit és kompenzálja hátrányait”.

A Samsung a nyilvánosság számára a CES 2018 kiállításon a 3,7 m-es mikro LED technológiájú „The Wall” TV-t mutatta be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .