Samsung: jövőre indulhat a kísérleti QD-OLED gyártósor

A Samsung Display partnerekkel együttműködve kísérleti QD-OLED képernyőgyártósoron dolgozik, ami 2019 második felében indulhat el.


Februárban arról szóltak híresztelések, hogy a Samsung mégiscsak OLED TV-t fejleszt, mégpedig a szerves fénykibocsátó diódákat a kvantumpont technológiával ötvöző hibrid QD-OLED TV képernyőt.

A koreai ETNews riportja szerint a Samsung most egy 8. generációs kísérleti QD-OLED gyártósor felállításán dolgozik, a berendezést együtt fejlesztve a Canon Tokki és a Kateeva cégekkel. Az OLED rétegeket valószínűleg Canon gépekkel gőzölögtetnék fel, míg a kvantumpont (QD) színszűrőket a Kateeva tintasugaras nyomtatóberendezésével vinnék fel. A gyártósort a Samsung 2019 második felére tervezi befejezni.

A QD-OLED kék OLED fényemittáló rétegből (vagy rétegekből) és ezeken a fényt pirosra és zöldre alakító QD rétegekből épül fel, amelyekből, így az összes szín előállítható. A képernyő oxid vékonyréteg-tranzisztoros (TFT) hátlapot alkalmaz.

Ezzel a Samsung megkerülheti az LG Display szabadalmait, és a jelenleg piacon lévőknél nagyobb képfényességű, szélesebb színteret reprodukáló OLED TV-ket lenne képes előállítani.

Az ETNews a 2019 második felében induló kísérleti gyártás a kihozatal és egyéb tényezők felmérését célját szolgálná, és további időbe telne a teljes tömeggyártás felállítása, ha a Samsung úgy dönt, hogy folytatja a projektet.

A tét nagy a Samsung számára, mely a prémium TV piaci részesedését tekintve több mint 50%-ról, 10% alá esett. Az elmúlt két negyedévben az OLED TV-k eladása fölülmúlta a QLED LCD TV-két, és az OLED az elkövetkező években várhatóan a középkategóriába is belép.

Egy iparági képviselő azt mondta az ETNews-nak, hogy a Samsung jelenleg azért támaszkodik az LCD TV-kre, mert nincs más alternatívája, és hozzátette, hogy ha a QD-OLED projekt sikertelennek bizonyulna, a cég „jövőbeni panelüzlete valószínűleg eltűnik”. A Samsung a microLED technológián alapuló képernyőket is kifejleszti.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .