Samsung: jön a HDR10+ Gaming formátum

A Dolby Vision alternatívája lehet a 2022-re bejelentett Samsung HDR10+ Gaming VRR, HDR automatizált kalibrálás és alacsony késleltetésű árnyalati-leképzés funkciókkal.


A Samsung 2021-es fejlesztői konferenciáján (SDC21) bejelentette be, hogy miként tervezi optimalizálni a cég által kifejlesztett nyílt HDR10+ formátumot konzol- és streaming-játékhoz. Az alábbi videóban Bonggil Bak, a Samsung Electronics SW R&D Group főmérnöke mutatja be az „új HDR10+ kiterjesztést videojátékokhoz”.

Samsung HDR10+ Gaming

A Samsung HDR10+ Gaming három pillérre épül:

  • VRR (változó képfrissítési gyakoriság)
  • Automatizált HDR kalibrálás
  • Alacsony késleltetésű forrásoldali árnyalati-leképzés

A bejelentés szerint az akár 120Hz-es VRR funkció jövőre lesz elérhető egyes HDR10+ Gaming TV-ken és képernyőkön.

Az Automatizált HDR kalibrálás Bonggil Bak magyarázata szerint az alábbiak szerint működik: „A handshaking – azaz a játékforrás és a display intelligens összekapcsolódása – során a display megadja a panel tulajdonságait a játék HDR10+ feldolgozó blokkjának. A képernyőtől származó fizikai tulajdonságok fogadásával a játék automatikusan elvégzi a HDR10+ videokimenet optimalizálását az adott képernyőhöz anélkül, hogy a felhasználónak ezt manuálisan kellene elvégeznie. Ez a folyamat nemcsak kényelmes, hanem nagyon hatékonyan megőrzi a játék készítőinek eredeti kreatív szándékát is.”

Vélhetően ez a funkció tulajdonképpen egy a Samsung által implementált HGiG (HDR Gaming Interest Group) képmód, mely szervezetnek a cég hivatalos tagja.

A HDR10+ Gaming alacsony késleltetésű forrásoldali árnyalati-leképzés funkciója pedig nem más, minthogy a formátum kiterjesztését úgy tervezték, hogy az extra késleltetést nullára csökkentsék. Ezért mind a felhőből mind a helyi játékgépről történő játékok esetére külön-külön nulla késleltetési architektúrákat fejlesztettek ki a HDR10+ Gaming árnyalati-leképzéséhez.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi HDR10+ kompatibilis TV-k frissíthetők lesznek-e a HDR10+ Gaming támogatására.

Az elég nyilvánvaló, hogy az Xbox Series X/S konzolokon működő Dolby Vision játék alternatívája kíván lenni a Samsung HDR10+ Gaming, de nem világos, hogy hogyan akar célt érni. Jövőre tehát lesznek már kompatibilis TV-k, de hol lesz hozzájuk tartalom, azaz kompatibilis játék? PlayStation 5 és Xbox Series X/S konzolokon feltehetően nem, mert a Sony a kezdetektől fogva ellenállt a HDR10+ formátumnak, a Microsoft pedig letette voksát a konkurens Dolby Vision játékok mellett. Nemrég jelentette be a Sony a BRAVIA XR TV-k új „Perfect for PlayStation 5” játékfunkcióit, melyek egy idei a PS5-öt is érintő szoftverfrissítés után működnek majd.

A Samsung feltehetően a nem sokkal korábban bejelentett saját új Smart TV-khez fejlesztett felhőalapú játékplatformjában kínálhat majd HDR10+ Gaming formátumú játékokat, és esetleg megkörnyékezheti ezekkel a Google Stadia, az NVIDIA, a Netflix és mások streaming játékszolgáltatásait is.

Becslések szerint tavaly világszerte mintegy 2,8 milliárdnyian játszottak videojátékokat, és ez a szám a következő években várhatóan jelentősen növekszik majd, vagyis van potenciál a piacon.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .