OLED TV: a Samsung a tintasugaras nyomtatásba invesztál

1. Oldal

Új OLED TV-ket idén már csak az LG kínál, és a versenyben lemaradni nem kívánó Samsung a kaliforniai startup cég, a Kateeva tintasugaras OLED nyomtatóját finanszírozza a közeli siker reményében.


Az LG sikeresen visz piacra idén is új OLED TV-ket, és abban bízik, hogy azok három év múlva már olcsóbbak lehetnek az LCD TV-knél. Az OLED TV versenyben lemaradt Samsung most úgy próbálja hátrányát ledolgozni, hogy 38 millió dollárral (kb. 9,3 milliárd Ft) finanszírozza a kaliforniai Kateeva startup céget, ami költséghatékony tintasugaras OLED nyomtatási technológiát fejlesztő.

Kateeva_YIELDjet_OLED.jpg
Már közel egy éve bejelentette a Kateeva YIELDJet tintasugaras OLED nyomtatóját, amiről azt állítja, hogy jelentősen csökkenti az OLED panelek gyártási költségét és ezzel együtt javítja kihozatalát.

Az OLED gyártási eljárások célja, hogy egy hordozófelületen létrehozzák a szerves fénykibocsátó diódák anyagainak pontos mintázatát. Jelenleg ezt a mintázatot a gyártók jellemzően vákuumgőzöléssel és árnyékmaszkok használatával hozzák létre üveghordozón. A módszer azonban nem elég hatékony, mert az üveget elérő anyag könnyen szennyeződik, egy része kárba is vész, és nehéz nagyobb képernyőt így létrehozni, mert az árnyékmaszkok a méret növekedésével már nem elég stabilak ahhoz, hogy megbízhatóan lehessen minden pixelt hibamentesen előállítani. Így csak sok hibás és kevés hibátlan panel gyártható rossz kihozatallal, nagyon magas költséggel, amitől persze drágák lesznek az OLED TV-k.

A Kateeva tintasugaras nyomtatási megoldása tűnik a leginkább életképes alternatívának „az egész folyamat felgyorsítását, csodálatos skálázhatóságot, kiváló hatásfokot és valószínűleg jobban teljesítő részecskéket is lehetővé téve.

A Kateeva az év végére kész a gyártóberendezések szállítására, legalábbis kisebb képernyőkhöz. A nagy képernyős gyártórendszereknek jövő év elejére kell elkészülniük. Ehhez nyújt segítséget a Samsung beruházása, ami busásan megtérülhet, ha a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, és olcsón lehet vele OLED TV-ket gyártani azok piaci elterjedésekor.

Kapcsolódó linkek:

LG: az OLED TV három év múlva már olcsóbb lehet az LCD TV-nél
OLED TV: Panasonic és Samsung 4K OLED TV-k az IFA-n
OLED TV: a Samsung cáfolja az OLED TV gyártás leállítását
Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .