Dolby Vision: először Ultra HD Blu-ray filmeken

1. Oldal

A Universal Gru és Gru 2 (Despicable Me és Despicable Me 2) lehet az első két Ultra HD Blu-ray kiadás, ami Dolby Vision HDR formátumú lesz. A lemezeket 2017. június 6-tól forgalmazzák.


A Dolby és a Universal részéről hivatalos bejelentés ugyan még nem született, de egy sasszemű rajongó észrevett egy Blu-ray film doboztervének hátlapján egy kis logót és a következő szöveget: „UHD DOLBY VISION/HDR10 Widescreen 1.85:1”.

Dolby Vision_Ultra HD Blu-ray_lemezen.jpg
Ha minden igaz, akkor a Gru és Gru 2 (Despicable Me és Despicable Me 2) animációs filmek lesznek az elsők, amelyek Ultra HD Blu-ray lemezen a prémium Dolby Vision HDR formátumot tartalmazva jelennek meg. Az utóbbi a dinamikus metaadatok alkalmazásával jobb képminőséget biztosít, mint a Ultra HD Blu-Ray szabványhoz definiált HDR10 alapformátum. Mint az összes többi Ultra HD Blu-ray film esetében, egy HDR10 formátumú változat is elérhető lesz a lemezen, ami kompatibilitást biztosítása meglévő lejátszókkal.

Mivel a szóban forgó lemezek csak június 6-tól kerülnek forgalomba, és a Dolby hivatalosan még nem közölt semmit, ezért lehet, hogy nem ezek lesznek az első Dolby Vision formátumú Ultra HD Blu-ray filmek. Amit tudni, hogy a Lionsgate, a Universal és a Warner Bros. már 2017 elejére ígérte az első Dolby Vision HDR formátumú Ultra HD Blu-ray filmek megjelenését.

A nagy hollywoodi filmstúdiók támogatják a formátumot és arra alkalmas mozik már vetítik is az így készített filmjeiket, amelyekből elegendő áll készen a lemezkiadásra az elkövetkező hónapokban és években.

Az ilyen lemezek Dolby Vision tartalmának megtekintéséhez nyilvánvalóan szükség van egy a formátumot támogató Ultra HD Blu-ray lejátszóra, amit egyelőre csak az Oppo és az LG bejelentett be az európai piac számára. Kell még ezen kívül a Dolby Vision-t támogató vetítő vagy TV is. Utóbbit kínál már az LG (1, 2) és a Sony (1, 2).

Kapcsolódó linkek:

Dolby Vision: szoftveresen is feldolgozható lesz a HDR formátum
LG UP970: Ultra HD Blu-ray lejátszó Dolby Vision támogatással
Sony: a 2017-es 4K HDR LCD TV kínálatról (Frissítve)
Sony BRAVIA A1: OLED TV hangkeltő képernyővel
LG: az új OLED TV-k között ott a falra tervezett W széria is
LG: a 2017-es SUPER UHD TV-k több HDR formátummal
Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film
Chromecast Ultra: eszköz 4K, HDR és Dolby Vision támogatással
Oppo UDP-203: új rendszerchipre épülő Ultra HD Blu-ray lejátszó
Ultra HD Blu-ray: először Dolby Vision formátummal 2017-ben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .