Samsung: megkapták a 8K HDMI 2.1 minősítést az első TV-k

A Samsung 2019-es QLED 8K TV-k hivatalosan is HDMI 2.1 minősítettek, s ezen belül a 8K60p videót is fogadják, ahogy majd a CES 2020-on bemutatásra kerülő új TV-k is.


A 2019-ben már kínált LG, Samsung és Sony 8K TV-k rendelkeznek egy vagy több HDMI 2.1 csatlakozóval, de eddig ezek egyikét sem minősítették, így azokról nem is mondhatták, hogy támogatják a szóban forgó specifikációt.

A HDMI minősítési folyamat számos késedelmet szenvedett, mert az azt felügyelő meghatalmazott tesztközpont (ATC) a teszteket több szakaszban végzi. Az egyik első teszt a HDMI 2.1 nagyobb sávszélességű videojelekre vonatkozó támogatására vonatkozik, míg a legutóbbi tesztek az opcionális funkciókat tanúsítják.

A Samsung 2019-es QLED 8K TV-i (az USA-ban a Q900RB, Európában az Q950R) az elsők, amelyek megszerezték a HDMI 2.1 minősítést. A cég bejelentése szerint: „A minősített verzió az új HDMI 2.1 videoátviteli formátumhoz kapcsolódik, ami a 4K 120Hz és a 8K 60Hz (videókat) is tartalmazza, lehetővé téve a Samsung számára, hogy hivatalosan bejelentse a HDMI 2.1 képességgel rendelkező 2019-es TV-t.”

A Samsung által említett „új HDMI 2.1 videoátviteli formátum” az úgynevezett Fixed Rate Link (FRL), ami egy új, a HDMI 2.0-ban még alkalmazott TMDS-t felváltó jelátviteli technológia az új specifikációban. Ez a technológia drámai módon 18 Gigabit/szekundumról 48 Gigabit/szekundumra növeli a video-sávszélességét.

A Samsung várakozása szerint 2020-as TV-i is rendelkeznek majd a HDMI 2.1 minősítéssel, de erről egyelőre nem közölt további részleteket. A márka 2019-es QLED 8K TV-inek egyetlen HDMI 2.1 portja van, míg a nagy vetélytárs LG 8K OLED TV-jének négy.

A HDMI 2.1 számos opcionális funkciót is kínál, mint például az eARC, a VRR, a QMS és az ALLM. A Samsung QLED 8K TV-k jelenleg csak az ALLM-et támogatják.

A sajtóközlemény idézi a Samsung video displayüzletágának alelnökét, aki szerint nemcsak a játékkonzolok, például a PlayStation 5 és az Xbox Series X rendelkezik majd HDMI 2.1 csatlakozással, de a jövőbeli Blu-ray lejátszók is. Ez azért furcsa, mert a Samsung többé nem készül új Blu-ray vagy Ultra HD Blu-ray lejátszót kínálni a jelenlegi Ultra HD Blu-ray specifikáció pedig nem tartalmaz semmit, amihez szükség lenne a HDMI 2.1 által biztosított lehetőségeket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .