LG: halasztás a legkorszerűbb OLED gyártás elindításában

Egy koreai riport szerint az LG Display legalább félévvel elhalasztja az eredetileg 2022-re tervezett OLED tömeggyártást P10-es 10.5. generációs gyártóüzemében.


A koreai THE ELEC beszámolója alapján, az LG Display a koreai Paju városában lévő P10 üzeme 10.5. generációs (10.5G) OLED gyártósora csak 2023-ban kezdi el a tömeggyártást. Az eredeti tervek szerint a 10.5. generációs gyártósor 2.940 x 3.370 mm-es hordozókból havi 30.000 darabot dolgozott volna fel már 2022 első felétől főleg 164 centis (65 hüvelykes) vagy nagyobb „szuper-méretű” OLED TV paneleket előállításához.

A riport szerint a gyártási ütemterv halasztásáról az LG Display egyik fontos berendezésszállítóját, a YAS-t értesítette. A szerves gőzölögtetőberendezéseket gyártó cég egyik vezetője szerint: „Eredetileg megpróbáltuk a gyár építését siettetni, hogy megfeleljünk az LG Display 10.5. generációs OLED gyártósorának termelési ütemezésének.” A berendezés hivatalos megrendelését azonban felfüggesztették.

A 10.5. generációs OLED gyártósor kapacitásbővítésébe nemrég további 3 billió wont (kb. 730 milliárd Ft) fektetett be az LG Display. Akkor még úgy volt, hogy a gyártás várhatóan 2021-ben elindul, és ehhez már fel is szerelték a berendezések egy részét.

Azóta új vezetője van a cégnek és szervezeti átalakítás zajlott le, ami hozzájárulhat a halasztáshoz, ahogy az is, hogy a vákuumgőzöléses eljárást inkább a költséghatékonyabb tintasugaras nyomtatásos gyártási technikára állítanák át.

A 10.5G üzembeállásának elhalasztása mellett az LG Display második, a kínai Kantonban működő 8.5G-s OLED gyártósorai sem a tervek szerint kezdik a termelést. Miután az újonnan OLED TV panelgyártásra épített létesítmény augusztus végén elkezdte a gyártást, októberben jelentések láttak napvilágot arról, hogy a kezdeti termékkihozatal továbbra is csak az 50–60%-os tartományban van. A termelékenységet növelő MMG (multi-model glass) gyártási technika – mely egy hordozóból különböző méretű panelek kivágásával és a kieső részek minimalizálásával több panel előállítását tenné lehetővé – még nem hozta el a kívánt 90%-os kihozatalt. Ezért Kantonban a tömeggyártás elkezdését 2019 negyedik negyedévétől 2020 első negyedévére halasztották. Mindez azt jelenti, hogy csökkenteni kell a 2020-ra eredetileg tervezett 5,5 millió OLED egységet.

A késések azért aggasztóak az LG Display számára, mert a cég kénytelen a veszteséges LCD panelgyártásáról minél gyorsabban átállni az OLED panelek előállítására, ugyanakkor tudatában van annak, hogy a kínai panelgyártók, mint például a CSoT és a BOE is építik saját OLED gyártósoraikat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “LG: halasztás a legkorszerűbb OLED gyártás elindításában” bejegyzéshez

  1. Sajnálatos a féléves késés, még akkor is, ha a CSoT és a BOE időben termel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .