LG: a 2020-as SIGNATURE OLED 8K TV-kről

A CES 2020 előtt bejelentett 223 és 195 centis (88 és 77 hüvelykes) képátlójú LG OLED 8K TV-k „Real 8K” élményt és α (Alfa) 9 Gen 3 AI processzorral optimalizált képet és hangot kínálnak.


A LG kiterjedt 2020-as TV választékának legdrágább készülékei a CES 2020 kiállításon bemutatkozó 223 és 195 centis képátlójú SIGNATURE OLED 8K TV-k lesznek. Ahogy azt az LG korábban már bejelentette, az új 88/77 OLED ZX (kimondva nem „zed ex”, hanem „zed ten”, azaz „z tíz”, mert a római tízre utal az X) modellek fölülmúlják a Consumer Technology Association (CTA) által felállított 8K ULTRA HD meghatározást, ami legalább 50% kontrasztmodulációs (CM) küszöböt ír elő. Ezt a CM küszöbértéket a TÜV Rheinland független laboratórium által igazoltan az összes új LG 8K TV meghaladja.

Az LG ezért Real 8K címkével jelöli 8K TV-it, jelezvén, hogy azok úgymond „valódi” 8K élményt nyújtanak, s ehhez igyekeznek minden más műszaki feltételt is biztosítani. Az új modellek a HDMI és USB digitális bemenetekhez csatlakozó 8K tartalomforrások széles körének támogatásával képesek natív 8K tartalmak lejátszására illetve megjelenítésére. Az új LG 8K TV-k az elsők, melyek a HEVC és a VP9 mellett a jogdíjmentesen használható AV1 videoformátumot is támogatják. Az utóbbi alkalmazó nagyobb streaming videoszolgáltatások egyike a YouTube. Az LG 8K TV-k támogatják majd a 60 képkocka/másodperc képsebességű 8K tartalmakat is, és a 8K 60P videót a minősített HDMI 2.1 specifikációnak megfelelően fogadják.

Az új TV-k támogatják majd a HDMI 2.1 eARC, ALLM és VRR funkcióit is – az utóbbi esetében a FreeSync és G-Sync technológiákat egyaránt.

A 2020-as LG OLED 8K TV-kben is egy megújított α (Alfa) 9 Gen 3 videoprocesszor működik, ami a „mély tanulási technológiát kihasználva” biztosít „AI alapú 8K felskálázással mindenféle tartalomhoz optimalizált kép- és hangminőséget”.

A kiadott sajtóközlemény szerint: „Az α9 Gen 3 processzor AI Picture Pro képes felismerni az arcokat és a szöveget a képernyőn, finomítani és élesíteni ezeket, hogy természetesebb bőrszíneket, jól definiált arcvonásokat és tisztább, olvashatóbb karaktereket állítson elő. Mi több az Auto Genre Selection (automatikus műsortípus-választás) felismeri a nézett tartalom típusát és automatikusan az ideális képbeállításokat alkalmazza, a legjobb képminőséget garantálva négy műsortípus közül: film, sport, standard és animáció.”

Az AI Sound Pro rendszer pedig képes a tartalom hangjának elemzésére és osztályozására öt kategória között – zene, filmek, sport, dráma vagy hírek. Például a tisztább beszéd érdekében a kimondott szavakat elkülönítve és hangerejüket növelve könnyíthető a nézők számára azok megértése, miközben a rendszer a háttérzajt azonosítva és virtuális 5.1 térhangzássá felkeverve fokozza a hangélményt.

Természetesen az új LG OLED 8K TV-k is meg tudják jeleníteni a nagy dinamikatartományú HDR10 és Dolby Vision IQ valamint HLG formátumú videókat, továbbá az elsők között kínálnak Filmmaker Mode képmódot. Újdonság az úgynevezett HGiG Mode, melyről egyelőre csak annyit tudni, hogy az a HDR konzoljáték javítására szolgáló a Sony és a Microsoft partnerségével a HDR Gaming Interesting Group (HGiG)  ajánlása szerinti képmód.

Az új LG 8K TV-k Home kezelőfelületéről közvetlenül ellenőrizhetik és vezérelhetik kompatibilis IoT eszközeiket a felhasználók, miközben a beszédhangvezérlés révén több csatlakoztatott eszközt irányíthatnak csupán hangutasításokkal akár a szoba túloldaláról. A 144 országban elérhető ThinQ hangfelismerés minden LG 8K TV-be beépített. Az LG legújabb webOS okos TV platformjával az új TV-k támogatják az Apple AirPlay 2 és a HomeKit funkciókat, valamint a Google Assistant és az Amazon Alexa beszédasszisztenseket, a jövőben az Amazon Alexa Premium távol-téri beszédhang kompatibilitással.

Feltehető, hogy a 88/77 OLED ZX második generációs OLED 8K TV-k sem lesznek sokkal olcsóbbak elődeiknél, és mivel egyelőre nem tűnik úgy, hogy több lesz a hozzájuk való tartalom, így kérdéses, hogy milyen lesz majd a keres irántuk.

Az LG 88/77 OLED ZX főbb jellemzői:
Kép:

 • SIGNATURE OLED 8K
 • 223 és 195 centis (88 és 77 hüvelykes) képátló
 • α (Alfa) 9 Gen 3 AI videoprocesszor
 • HDMI 2.1 eARC-t, ALLM és VRR funkciókkal
 • FreeSync és G-Sync kompatibilitás
 • HDR10, Dolby Vision (IQ), Advanced HDR, HLG
 • HGiG (HDR Gaming Interesting Group) támogatás
 • Filmmaker Mode
Okos TV és hang:

 • webOS
 • AV1, HEVC, VP9 dekódolás
 • Dolby Atmos
 • Magic Remote
 • Beszédhangvezérlés
 • BT Surround
 • WiFi

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .