Samsung Q950TS: az új infinity design csúcs QLED 8K TV

A Samsung is előállt a CES 2020 előtt új csúcs QLED 8K TV-jével, ami a képernyő keretét kiküszöbölve és a képminőségtől a hangon át az okos funkciókig számos innovációval ígér új szintű 8K élményt.


A hét elején már kiszivárgott az információ és néhány kép, de most a Samsung sajtóközleményében hivatalosan is bejelentette 2020-as csúcs QLED 8K TV-jét, melynek Q950TS lesz a típusjele és néhány műszaki részlet is tudható róla.

A Samsung TV-k idei csúcsmodelljének talán legfontosabb jellemzője az „infinity design”, ami arra utal, hogy a képernyő három oldala végtelen, vagyis nincs lezáró kerete és csak az alján van egy vékony keret a márka logójával. A közlemény szerint: „A 2020-as QLED 8K infinity designt kínál, ami kiküszöbölve a keretet a képernyő körül lehetővé teszi annak akár 99%-os kihasználását, (az élményben való) kiemelkedő belemerülést és elegáns kialakítást kínálva. Ezen felül a 15 mm-es ultravékony kialakítás és a teljesen lapos hátoldal mércét állít a luxus képernyőknek az Infinity designnal.”

A 15 mm képernyővastagság azért figyelemreméltó, mert az LCD panel mögött egy teljes mátrix helyi fényszabályzású (FALD) LED háttérvilágítás található. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a Samsung hogyan érte ezt el.

A Q950TS már egy úgynevezett AI quantum processzorral rendelkezik, ami a gépi tanulást és a mély tanulást kombinálva egy neurális hálózati modellen fut, és a képinformációkat tartalmazó adatbázisából saját algoritmusokat generálva biztosítja bármilyen kép optimális felskálázását.

Az új „Adaptive Picture” funkció – minden bizonnyal egy beépített fényérzékelővel – érzékeli és felismeri, hogy a TV milyen körülmények között működik és automatikusan optimális fényességet és kontrasztot biztosít.

Új funkcióként a Samsung nemrégiben bejelentett AI ScaleNet technológiája csökkenti az adatátviteli sávszélességigényt a videó streaming során. Az Amazon együttműködésével használni fogja a technológiát az Amazon PrimeVideo alkalmazásban, ami arra utalhat, hogy a szolgáltatás a 8K általánosabb támogatására készül.

A Q950TS támogatja az AV1 videoformátumot is, amivel a YouTube készül 8K tartalmakat kínálni. Ez a Samsung tavalyi 8K TV-iből még hiányzik. A dolog jelentőségét az adja, hogy a például a 2020-as tokiói olimpiáról majdan 8K felvételeket kínáló néhány műsorszolgáltatón és a Microsoft valamint a Sony új generációs játékkonzoljain kívül a kevés 8K tartalomszolgáltatók egyike a YouTube lesz.

A Samsung mesterséges intelligencia alapú hanggal kapcsolatos innovációkat is beépít új csúcstévéjébe. Az új „Object Tracking Sound Plus (OTS+)” technológia „felismeri a mozgó objektumokat a videóban és mozgatja a hangot a TV-re szerelt hangszórókon”, ezzel gyakorlatilag 5.1-es térhangást hozva létre a sajtóközlemény szerint.

Bemutatkozik a „Q-Symphony” technológia is, ami a TV hangszóróinak és a márka kompatibilis hangprojektorainak együttes használatával akár 9.1.4 csatornás hangot produkálhat. A funkció már el is nyerte a CES Legjobb Innovációs Díját.

Az ugyancsak új Active Voice Amplifier (AVA) funkcióval a TV érzékeli a környezeti zajt, és attól függően állítja be a videón beszélő hangerejét, így biztosítva a párbeszédek érthetőségét zajos környezetben is.

Végezetül a Samsung néhány már a 2019-es TV-iben is működő okos funkcióit is kiemel, mint a tartalomválasztást szolgáló, megújított „Universal Guide” kezelőfelület, az ingyenes „TV Plus app” tartalomszolgáltatást, a mobileszközök képernyőtükrözését egyszerűsítő „Tap View” és „Digital Butler” funkciókat, továbbá a Bixby valamint az Amazon Alexa és a Google Assistant hangsegédek támogatása.

A Q950TS bejelentésével egyértelmű, hogy a QLED TV-kre koncentrál majd a Samsung 2020-ban is, amikor sok versenytársa már az OLED technológiára áll át.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “Samsung Q950TS: az új infinity design csúcs QLED 8K TV” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .