LG: a 2020-as NanoCell 8K TV-kről

A CES 2020 előtt bejelentett LG 8K NanoCell TV-k három szériája is „Real 8K” élményt kínál, 140, 164 és 190 centis (55, 65 és 75 hüvelykes) LCD képernyőjük LED háttérvilágítása helyileg szabályozott és HDMI 2.1 bemeneteik 8K minősítettek.


A LG csúcskategóriájú NanoCell TV-k – amelyek LCD paneljében nanocellás szűrő távolítja el a fény nem kívánt hullámhossz-összetevőit a szélesebb színtér reprodukálása érdekében – idei 8K felbontású változatai három szériában lesznek kaphatóak (75/65 Nano99, 75/65 Nano97, 65/55 Nano95, az utóbbi Európában).

Az LG kiemeli, hogy új 8K NanoCell TV-i is Real 8K, azaz „valódi” 8K élményt nyújtanak. Korábbi bejelentésüknek megfelelően ezek a készülékek is teljesítik a Consumer Technology Association (CTA) által felállított 8K ULTRA HD meghatározást, ami legalább 50% kontrasztmodulációs (CM) küszöböt ír elő. A CM küszöbértéket a TÜV Rheinland független laboratórium által igazoltan az összes új LG 8K TV túlteljesíti.

A 2020-as SIGNATURE OLED 8K TV-khez hasonlóan az új 8K NanoCell TV-k is képesek natív 8K tartalmak lejátszására illetve megjelenítésére a HDMI és USB digitális bemeneteikhez csatlakozó 8K tartalomforrások széles körét támogatásával. Az új LG 8K TV-k az elsők, melyek a HEVC és a VP9 mellett már támogatják az AV1 videoformátumot is, amit a nagyobb streaming videoszolgáltatások közül a YouTube már alkalmaz. Az LG 8K TV-k a 60 képkocka/másodperc képsebességű 8K streaming tartalmakat is támogatják majd, és minősítetten képesek a HDMI 2.1 specifikációnak megfelelően 8K 60P videó megjelenítésére.

Az új TV-k támogatják majd a HDMI 2.1 eARC, ALLM és VRR funkcióit is, az utóbbit  FreeSync és G-Sync kompatibilitással.

Az LG új 8K TV-iben a megújított α (Alfa) 9 Gen 3 videoprocesszor a „mély tanulási technológiát kihasználva” biztosít „AI (mesterséges intelligencia) alapú 8K felskálázással mindenféle tartalomhoz optimalizált kép- és hangminőséget”.

A sajtóközlemény szerint: „Az α9 Gen 3 processzor AI Picture Pro képes felismerni az arcokat és a szöveget a képernyőn, finomítani és élesíteni ezeket, hogy természetesebb bőrszíneket, jól definiált arcvonásokat és tisztább, olvashatóbb karaktereket állítson elő. Mi több az Auto Genre Selection (automatikus műsortípus-választás) felismeri a nézett tartalom típusát és automatikusan az ideális képbeállításokat alkalmazza, a legjobb képminőséget garantálva négy műsortípus közül: film, sport, standard és animáció.”

Az „AI Sound Pro” rendszer pedig a tartalom hangját elemzi és osztályozza öt kategória – zene, filmek, sport, dráma vagy hírek – valamelyikébe. A rendszer a kimondott szavakat elkülönítve és hangerejüket növelve a beszédérthetőséget javítja, a háttérzajt azonosítva és virtuális 5.1 térhangzássá felkeverve a hangélményt fokozza.

Az új 8K NanoCell TV-k mindhárom szériája teljes mátrix helyileg szabályozott LED háttérvilágítással rendelkezik, ami nyilvánvalóan javít a kép fekete szintjén és kontrasztján, de egyelőre nem ismertek részletek sem a szabályzott zónák számáról, sem a képernyő csúcsfényességéről. A nagy dinamikatartományú HDR10 és Dolby Vision IQ valamint Technicolor Advanced HDR és HLG formátumú videók megjelenítésére persze alkalmasak az új 8K NanoCell TV-k is.

Az új LG TV-k Home kezelőfelületéről közvetlenül ellenőrizhetik és vezérelhetik kompatibilis IoT eszközeiket a felhasználók, miközben a beszédhangvezérlés révén több csatlakoztatott eszközt irányíthatnak csupán hangutasításokkal akár a szoba túloldaláról.  A 144 országban elérhető ThinQ hangfelismerés minden LG 8K TV-be beépített. Az LG legújabb webOS okos TV platformjával az új TV-k támogatják az Apple AirPlay 2 és a HomeKit funkciókat, valamint a Google Assistant és az Amazon Alexa beszédasszisztenseket, a jövőben az Amazon Alexa Premium távol-téri beszédhang kompatibilitással.

Az LG 8K NanoCell TV-k tehát három szériában feltehetően más-más műszaki igényességű háttérvilágítással és Európában már 140 centis (55 hüvelykes) képátlóval is kaphatóak lesznek. Bár áraikról még semmit nem tudni, de feltételezhető, hogy jóval megfizethetőbbek lesznek, mint a márka SIGNATURE OLED 8K TV-i. Kérdés, hogy ettől kelendőbbek lesznek-e?

Az LG 8K NanoCell TV-k főbb jellemzői:
3 széria:

 • 75/65 Nano99 190/164 centis képátló
 • 75/65 Nano97 190/164 centis képátló
 • 65/55 Nano95 164/140 centis képátló (Európában)
Kép:

 • 8K NanoCell IPS LCD panel
 • Teljes mátrix helyileg szabályozott LED háttérvilágítás
 • α (Alfa) 9 Gen 3 AI videoprocesszor
 • HDMI 2.1 eARC-t, ALLM és VRR funkciókkal
 • HDR10, Dolby Vision (IQ), Advanced HDR, HLG
Okos TV és hang:

 • webOS
 • AV1, HEVC, VP9 dekódolás
 • Dolby Atmos
 • Magic Remote
 • Beszédhangvezérlés
 • BT Surround
 • WiFi

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .