Samsung: új LCD technológia és óriáspanel a SID-en

1. Oldal

A Samsung Electronics a Society for Information Display (SID) kiállításon mutatja be első, 240 Hz-es képfrissítésű „Blu Phase” LCD paneljét, és 208 centis képátlójú ultra-nagyfelbontású 120Hz-es tévékészülékét.
A Blue Phase folyadékkristályos technológiát több akadémiai és ipari intézményben kutatják, de a Samsung az első cég, mely – állítása szerint – kereskedelmileg elérhető prototípust kínál.

samsung240hzlcd.jpg
A Los Angeles-ben zajló SID szimpóziumon és kiállításon a Samsung be is mutatja első 38 centis (15 inch) képátlójú Blue Phase paneljét.

A „kék fázis” elnevezést azért kapta a technológia, mert fejlesztői kékes árnyalatot figyeltek meg az új folyadékkristály mód működése közben.

A jelenleg használatos LCD panelekben a folyadékkristály pálcika alakú molekulái a cellát érő elektromos mezőtől függően valamilyen jellegzetes alakzatba rendeződnek. A Twisted Nematic (TN) azaz csavart nematikus panelekben az egyenletes eloszlású, nagyjából párhuzamosan elhelyezkedő molekulák hossztengelye elektromos tér hiányában a cella két felülete között folyamatosan elcsavarodik. Elektromos tér hatására ez az elrendeződése megváltozik, és a polarizációs szűrők segítségével így vezérelhető a fény átjutása az adott cellán. Ezzel szemben a Blue Phase panelben a folyadékkristály molekulák összetett, háromdimenziós struktúrákba rendeződnek.

Az ilyen panelek érdekes módon költséghatékonyabban gyárthatóak. Napjaink széles körben alkalmazott Twisted Nematic (TN), In-Plane Switching (IPS) vagy Vertical Alignment (VA) paneljeiben valahogy biztosítják, hogy a molekulák alaphelyzetben adott irányban álljanak. Így határozzák meg, hogy miként működjön a cella (átengedje-e a fényt vagy sem), és hogyan rendeződjenek át a folyadékkristályok az elektromos tér bekapcsolásakor. Mindezt finom rovátkolással vagy valamilyen szerves anyag alkotta rendezőréteggel érik el, amit a cellákat hordozó üveghordozó felületére visznek fel. Ezzel szemben a Blue Phase módban működő panelhez nincs szükség folyadékkristály rendezőrétegre. Ez csökkenti a szükséges gyártási eljárások számát, ami jelentős megtakarítást eredményez az előállítási költségeket tekintve. A Blue Phase panelek esetében ráadásul csökken az LCD panelfelület összezúzódásának lehetősége is (a képernyőre gyakorolt nyomás elronthatja az egyenletes felületi fényességet).

Jelenleg minden LCD panelhez „overdrive” (túlhajtó) áramkört alkalmaznak a megkettőzött (120Hz-es) képfrissítésű prémium LCD TV-k képminőségének javítása érdekében. A Blue Phase módban működő panel kiváló válaszidőt kínál, mely lehetővé teszi a tökéletes mozgásmegjelenítésű képek 240Hz-el vagy nagyobb frekvenciával való reprodukálását overdrive áramkör nélkül is.

A Samsung várakozásai szerint a Blue Phase LCD-k tömeggyártása 2011-ben kezdődhet meg, és az ilyen paneleket főképp a nagysebességű képreprodukálást megkívánó TV-kben fogják használni.

samsung_82-inch_UHD_LCD.jpg
Ugyancsak a SID-en mutatja be a Samsung 3840×2160 pixeles ultra-nagyfelbontású 208 centis (82 inch) képátlójú LCD paneljét, melyet LED-es háttér-világítású megkétszerezett 120Hz-es képfrissítésű tévékészülékhez alkalmaznának.

Kapcsolódó linkek:

A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei
Dolby-SIM2 nagydinamikájú LCD képernyő prototípus
CES 2008: tanulság – már nem elég átlagos HDTV-t gyártani
JVC: itt az első megháromszorozott képfrissítésű LCD panel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .