Eurosport HD: zajlik a tesztadás és május 25-én indul a HDTV sportműsor

1. Oldal

Az Eurosport HD az Eutelsat 13° keleti irányú műholdról elkezdte a HDTV műsorsugárzást különböző nyelveken „ESP HD” azonosítóval.
eurosporthd.jpgAz Eurosport HD jelenlegi tesztadása 1080i videojel formátumú, és egyelőre kódolatlan. Később azonban csak előfizetéses műsorszolgáltatókon keresztül lesz elérhető a nagyfelbontású adás. Hivatalosan május 25-én a Francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros közvetítéseivel indul a nagyfelbontású adás, mely a nemzetközi programmal azonos (simulcast) műsort ad majd. A későbbiekben a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit, a Tour de France kerékpáros körverseny és a pekingi olimpia eseményeit is nagyfelbontásban élvezhetik majd a csatorna nézői.

A hazai műsorszolgáltatók közül a Hello HD műholdas és kábeles, valamint az UPC digitális kábeles műsorkínálatában szerepel az Eurosport HD

Az Eurosport HD demóadása tehát 1080i formátumú és ezt egy a jobb sarokban lévő „Full HD” logó is jelzi. Az EBU (European Broadcasting Union) szerint azonban a 720p formátum nagyobb képélességet kínál dinamikus képtartalmak például a sportműsorok esetében, ezért 2010-től ennek alkalmazását ajánlja. Az EBU ajánlását azonban sokan vitatják, mivel az 1920×1080 pixeles, teljes HD felbontású képmegjelenítőkhöz a 720p videojelet fel kell skálázni, s ez végül is nem használ a képminőségnek. Ráadásul eddig az élő közvetítések döntő többségét világszerte 1080i formátumban állították elő, így a gyakorlatban nem túl gyakran használható ki a 720p formátum mozgásmegjelenítési előnye. Még a BBC, az egyik első HDTV műsorokat kínáló közszolgálati tévé sem kínál 720p formátumú tartalmakat.

Az Eurosport HD tehát a Eutelsat 13° keleti irányú műholdról fogható a (11,278 GHz V vivőn, SR 2750, FEC 2/3), DVB-S2 modulációval.

Kapcsolódó linkek:

Indul a Freesat műholdas TV szolgáltatás
Indul a Hello HD az első idehaza mindenhol fogható HDTV műsorszolgáltatás
Az ORF 1 HD mind a 31 foci EB meccset közvetíti az ASTRA műholdról
44 millió otthonba jut el a HDTV ez év végére
A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .