Tajvani cégcsoport szerez részesedést a Sharpban

1. Oldal

A tajvani Hon Hai csoport a japán Sharp 10 %-os résztulajdonosává válik és megszerzi az utóbbi 93 %-os részesedésének felét az SDP LCD panelgyártó cégben, a maradék 7%-kal rendelkező Sony viszont kivonulhat belőle.
Sharp_Hon Hai.jpgA Sharp Corp idén a japán szórakoztatóelektronikai cégek többségéhez hasonlóan jelentős veszteséget kénytelen elkönyvelni elsősorban a TV piac nehézségei miatt. Ez okból kellett már többször termeléscsökkentő intézkedéseket foganatosítania, legutóbb már a legkorszerűbb LCD panelgyártó üzemében is.

Hogy a nagyméretű LCD panelek gyártása a jövőben gazdaságosabb és finanszírozható legyen, ezért stratégiai szövetséget hoz létre a Sharp és a világ vezető elektronikai gyártó szolgáltatója a tajvani Hon Hai csoport. Utóbbihoz tartozik mások mellett a Foxconn is, amely többek között az Apple beszállítója. A nem előzmények nélküli megállapodás részeként a Sharp által kibocsátott 66,5 milliárd jen (kb. 180 milliárd Ft.) értékű új részvénnyel a tajvani Hon Hai cégcsoport nagyjából 10 százalékos részesedést szerez a japán cégben.

Ezenfelül a Hon Hai megszerzi a Japán Sakai városában lévő 10. generációs LCD panelgyárat üzemeltető Sharp Display Products Corporation (SDP) cég eddig a Sharp által birtokolt 93%-os részesedésének felét. Ráadásul a Hon Hai Precision Industry hajlandó átvenni a jövőben a partnercégek által közösen menedzselt Sakai üzemben előállított LCD panelek és modulok akár 50%-át.

A Sakai LCD panelgyárat üzemeltető SDP 7%-át birtokló Sony már korábban deklarálta, hogy nem kíván további tőkét fektetni a cégbe. A tajvaniak megjelenésétől nem függetlenül az eddigi felek most újólag arról állapodtak meg, hogy egy idén szeptember végéig tartó időszak elteltével megvizsgálják a közös vállalt jövőjét, figyelembe véve a Sony részesedésének kezelését és a nagyméretű LCD panelek és modulok lehetséges vásárlását. A Sony ugyanakkor bármikor kérheti, hogy a Sharp vásárolja vissza SDP-ben lévő részesedését.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: felére csökken a csúcs LCD panelgyár termelése
Sharp: a CES 2012 is főleg a nagyképernyős TV-kről szólt
Sharp: szárnyal a nagyképernyős LCD TV-k eladása az USA-ban
A Sharp tajvani partnerrel erősíti LCD piaci versenyképességét
Sony: LCD TV üzletágat érintő lépések
Felfüggeszti termelését a Sharp két legnagyobb LCD gyára
A Sharp is tajvani partnerrel gyártat kisebb LCD paneleket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .