TCL: a nyomtatott RGB OLED paneles TV-k 2025-ben érkezhetnek

A TCL 2024-2025 fordulóján tervezi elindítani a tintasugaras nyomtatású RGB OLED TV panelek kis sorozatú gyártását.


A TCL CSoT 2016 óta jelentős befektetésekkel létrehozta a világ legfejlettebb LCD képernyőket gyártó üzemsorait, majd egy OLED TV paneleket előállítót is. A 2018-tól Sencsen városában felépült 11. generációs, vagyis 337 x 294 cm méretű hordozókat feldolgozó T7 jelzésű LCD paneleket gyártó üzemmel a kínai cég ebben a piaci szegmensben vezető pozícióba került. A gyártósort eredetileg OLED képernyők előállítására is tervezték.

A TCL CSoT tavaly kezdte el a mobileszközökhöz való OLED panelek gyártását vuhani T4 gyártósorán, ami végcélként évente 80 millió mobil OLED panelt állít majd elő.

TCL panelgyártó kapacitások 2023
Kép forrása: FlatpanelsHD

A FlatpanelsHD beszámol egy varsói rendezvényről, amin a TCL európai termékfejlesztési igazgatója, Marek Maciejewski tartott prezentációt. Ebből (a fenti kép tanúsága szerint is) az derült ki, hogy a cég Kantonban a T8-as gyártósorán tervezi megkezdeni a tintasugaras nyomtatású (inkjet-printed, röviden IJP) RGB OLED panelek kis volumenű gyártását 2024 végén illetve 2025-ben, bár az időzítés változhat.

A 8,5G-s T8 gyártósort elsősorban 139, 164 és 189 centis (55”, 65” és 75”), de akár 106 vagy 248 centis (42” és 98”) OLED TV-k valamint OLED monitorok paneljeinek előállítására szánják. A tintasugaras nyomtatás – a még meglévő technológiai problémák megoldása után – a napjainkban használatos vákuumgőzöléssel szemben várhatóan hatékonyabb és alacsonyabb költségű termelést eredményez.

2021-ben már bemutatott a TCL CSoT egy tintasugaras nyomtatással előállított 164 centis (65”) 8K OLED TV panelt. Ez az organikus vörös, zöld és kék (RGB) fénykibocsátó alpixelekből álló nagyméretű TV-s OLED panel már a harmadik féle technológia az LG Display WOLED és a Samsung Display.QD-OLED (QD Display) paneljei mellett. A kínai gyártó várakozásai szerint egy IJP RGB OLED TV átlag 300 nit (cd/m2), csúcsokban pedig 2.000 nit (cd/m2) fényességre lesz képes reprodukálva a Rec.2020 színtér több mint 90%-át és jobb energiahatékonyságot biztosítva. Az előállítási költségek azonban – legalábbis kezdetben – várhatóan magasak lesznek.

A fogyasztóknak tehát jó hír, hogy a TCL – mely 2020-tól közösen fejlesztette a nyomtatással előállított nagyméretű TV-s OLED paneleket a japán JOLED-del, majd az utóbbi csődjét követően felvásárolta annak teljes gyártástechnológiáját – készül belépni az OLED TV-k piacára, erősítve az ilyen készülékek versenyét és a technológiai fejlődést.

TCL CSoT 65 inches 8K IJP hajlított monitor DTC 2023

Ezt igazolják a TCL a kínai Vuhanban megrendezett Global Display Tech-ecosystem Conference 2023 (DTC 2023)  alkalmával bemutatott legújabb prototípus OLED képernyők is. A rendezvény sajtóközleményében Jun Zhao, a TCL vezérigazgatója úgy fogalmaz: „A fogyasztók manapság nagyobb hangsúlyt fektetnek az általános felhasználói élményre. A TCL CSoT-nál elkötelezettek vagyunk olyan displaytermékek fejlesztése mellett, amelyek nemcsak zöldek és alacsony szén-dioxid-kibocsátásúak, de a szembarát funkciókat is előnyben részesítik. A displaytechnológiák, köztük az LCD és az OLED terén elért jelentős előrelépések révén figyelemreméltó áttöréseket értünk el, amelyek célja a kiváló felhasználói élmény biztosítása. Ipari partnereinkkel szorosan együttműködve továbbra is kiváló minőségű termékeket kínálunk különféle célokra.”

TCL CSoT 65 inches 8K IJP OLED hajlított monitor

A korábbi 164 centis (65”) 8K OLED TV képernyő után a cég most egy ugyanekkora 8K IJP OLED ívben hajlított monitort mutatott be 120Hz képfrissítéssel. A cég szerint: „Az IJP OLED technológia révén a lumineszcens anyagok felhasználási aránya 2-szeresére, 90%-ra nő, a kék fény sugárzását 50%-kal csökkentve. Még alacsony szürkeárnyalatú képeknél is a színskála DCI-P3 értéke 99% felett marad. Több millió kontrasztszinttel kombinálva ez a display páratlan színes képminőséget kínál.”

A másik egy 35 centis (14 hüvelykes) prototípus OLED panel notebookokhoz, 2,8K felbontással és 30Hz – 120Hz között változtatható képfrissítéssel. Elemzők szerint az OLED kiszorítja az LCD-t a csúcskategóriás IT-szegmensben az elkövetkező években.

A TCL CSoT kifejlesztett egy 78 centis (31 hüvelykes) 4K felbontású és 120Hz-es frissítési gyakoriságú OLED panelt is, aminek dóm alakja fokozza a játékosok „3D” térérzetét 3D képmegjelenítés nélkül.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .