THX Ultimate Cinema: nyit az IMAX és Dolby Cinema mozik konkurense

Rövidesen nyit az első THX Ultimate Cinema filmszínház Los Angelesben, melyet több is követ majd, melyekben évente legalább 30 speciálisan átdolgozott filmet vetítenek.


Az élesebb képet, briliáns színeket, lenyűgöző akusztikát, tisztább beszédhangot és jobb filmeket, vagyis összességben egy „új prémium moziélményt” ígérő leendő „THX Ultimate Cinema” mozik a THX Ltd. és a Cinionic együttműködésével jönnek majd létre. Az utóbbi céget a mozivetítőket gyártó Barco, a lézertechnológiában és fényforrásokban utazó ALPD és a prémium mozimegoldásokat és tartalmat kínáló CGS vállalatok hozták létre közösen. Nem meglepő hát, hogy a THX Ultimate Cinema mozikban a Barco 4K felbontású és nagy dinamikatartományú kép előállításra alkalmas duál lézeres vetítési rendszerei kerülnek telepítésére. A hangrendszernek THX tanúsítvánnyal kell rendelkeznie és több mint 7.1-es térhangzást kell produkálnia, sőt támogatott a Dolby Atmos mozihang.

A még 1983-ban George Lucas által alapított THX tehát belép az úgynevezett prémium nagy-formátumú filmszínházak piaci szegmensébe, ahol versenyre kelhet a legrégebb óta létező és számos országban már több mint 1.500 vetítőhellyel rendelkező IMAX, valamint a közel 200 Dolby Cinema mozikkal.

A hollywoodi stúdiók ezután elkészíthetik filmjeik speciális változatát már nemcsak a Dolby Cinema és IMAX, de a THX Ultimate Cinema mozikhoz is. A THX elmondása szerint ezekből a speciálisan átdolgozott filmekből évente legalább 30 készül majd a mozik számára, amikből még csak egyet jelentettek be, de a közeljövőben várhatóan több is lesz.

Felmerül az a kérdés is, hogy ezek a speciálisan átdolgozott THX filmek megjelennek-e lemezen vagy online is otthoni forgalmazásban is, hasonlóan, ahogy az IMAX Enhanced programban.

A THX Ultimate Cinema és a Dolby Cinema mozik is lézer fényforrású projektorokat alkalmaznak, melyek kapcsán gyakran emlegetik a HDR képességet, pedig ez félrevezető. A Dolby Cinema mozivásznakon előállított 30-32 fL (kb. 106 -110 cd/m2) csúcsfényességgel és a teljesen kikapcsolható lézerek valamint a lehető legsötétebb nézőtér miatt elérhető 0,005 cd/m2 körüli legjobb fekete fényességszinttel csak olyan dinamikatartományt biztosít, amit az iparág „Enhanced Dynamic Range” (EDR) elnevezéssel illet. A HDR mozikra vonatkozó első specifikáció 0,005 cd/m2 minimális fekete-szintet és 500 cd/m2 csúcsfényességet tervez előírni, amit vetítéssel szinte lehetetlen elérni, viszont úgynevezett „Direct View Display”, azaz a közvetlen fénykibocsátó mini/mikro LED képernyővel igen. Ilyen moziképernyőket pedig a Samsung már üzembe is helyezett.

Az első THX Ultimate Cinema a Los Angeles-i 1.400 férőhelyes Regency Westwood Village filmszínház lesz, ami idén tavasszal vagy nyáron nyit.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .