HDR10+: a formátum ott lesz a Universal filmjein is

A Samsung és az Universal Pictures Home Entertainment bejelentése szerint a stúdió széles választékban tervez filmeket kínálni HDR10+ formátummal, ennek ellenére kérdéses annak jövője.


Az Universal Pictures Home Entertainment (Universal) több mint két éve már elkötelezte magát más nagy hollywoodi stúdiókkal együtt a Dolby Vision HDR formátumú Ultra HD Blu-ray filmek megjelentetése mellett. A jövőben az Universal a Dolby Vision alternatívájaként a Samsung által kidolgozott nyílt, dinamikus metaadatokkal operáló HDR10+ formátumú filmeket is kínál.

A kiadott közös sajtóközleményben a Samsung és az Universal kinyilvánítják együttműködésüket, hogy HDR10+ formátummal elkészített filmeket vigyenek piacra.

Michael Bonner, az Universal Pictures Home Entertainment digitális terjesztésért felelős alelnöke úgy nyilatkozott: „Örülünk, hogy a Samsung Electronics-al együtt dolgozunk a HDR10+-on, hogy ezt az átütő, csúcstechnológiát eljuttassuk a fogyasztóknak páratlan maximális filmnézési élmény élvezetének lehetőségét nyújtva az Universal fizikai és digitális címeinek során keresztül.”

Konkrét filmcímeket a közlemény nem említ, de „új kiadások és katalógus alkotások széles választéka” van tervbe véve, melyek HRD10+ formátummal jelennek majd meg Ultra HD Blu-ray lemeze és online terjesztésben egyaránt.

Az Universal mellett korábban a formátumot támogató szövetség alapítótagjaként a 20th Century Fox valamint a Warner Bros. és az Amazon adtak már ki vagy terveztek kiadni HDR10+ formátumú tartalmakat, melyekből nem túl széles a jelenlegi kínálat. A jelentős előnnyel induló Dolby Vison formátum viszont már több mint 400 filmen megtalálható.

Kérdés, hogy továbbra is része marad-e a HDR10+ támogatói körének a Fox miután felvásárlás révén hivatalosan is a Disney kezébe került, mely eddig a Dolby Vision mögött állt. Ráadásul a Fox műszaki igazgatójának, termékstratégiai elnökének és a Fox Innovation Lab vezetőjének azonnal felmondtak miután a felvásárlás lezárult.

A Warner Bros. 2018 végén úgy nyilatkozott, hogy már több mint hetven HDR10+ kompatibilis filmet készített el, és több mint 100 címet ígért ez év elejére digitális terjesztésére.

A tévégyártók közül a Samsung természetesen teljes mellszélességgel áll a HDR10+ mögött, a már említett szövetség alapítótagja, a Panasonic viszont már a konkurens Dolby Vison támogatását is beépíti sok 2019-es TV-jébe, és ugyanez a helyzet az európai piacra gyártott új Philips TV-k esetében is. A kínai Hisense, TCL és Konka nemrég csatlakoztak a formátumot támogatókhoz. Az LG és a Sony TV-k deklaráltan a Dolby Vison formátumot kezelik, mert szerintük a HDR10+ nem nyújt többet, mint a készülékeikben alkalmazott automatikus HDR világosságárnyalati leképzés. Ugyanakkor a 4KFilme cikke szerint bizonyos Sony 4K/HDR TV-k a HDR10+ tartalmakat is probléma nélkül megjelenítik, bár ezt hivatalosan a márka még nem erősítette meg.

Nehéz tehát megmondani, hogy hogyan alakul a HDR10+ jövője.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .