Ultra HD Blu-ray: Dolby Vision formátummal 2017-ben (Frissítve)

1. Oldal

A CES 2017 kiállítás alkalmával hozta nyilvánosságra a Lionsgate, a Universal és a Warner Bros., hogy „2017 elején” jelentetik meg az első Ultra HD Blu-ray filmeket Dolby Vision HDR formátummal.


Frissítés:

A Dolby szerint 2017. lesz a „fordulópontot” a Dolby Vision HDR formátumot tartalmazó szórakoztató tartalmak terjesztése szempontjából, és a CES 2017 kiállítást végigjárva, nehéz ezzel vitatkozni.

Eddig hivatalosan a Lionsgate, a Universal Pictures Home Entertainment és a Warner Bros. Home Entertainment kötelezték el magukat, hogy Dolby Vision HDR formátummal rendelkező filmeket jelentetnek meg Ultra HD Blu-ray lemezen, de konkrét címeket még nem tettek közzé. Mindhárom hollywoodi stúdió és több más társa készít már Dolby Vision filmeket mozik számára.

Túl azon, hogy a stúdiók elköteleződését jelentős mérföldkőnek tekinti a fogyasztók választási lehetőségének bővülése szempontjából, Curt Behlmer, a Dolby Laboratories tartalmakért és iparági kapcsolatokért felelős alelnöke szerint:”Az Ultra HD Blu-ray-el, gyorsabban tudjuk kielégíteni a Dolby Vision tartalmak iránti világszerte növekvő igényt.”

A három stúdió kezdetnek nem rossz, de hiányzik közülük a Disney, melytől sokan várták, hogy szintén megjelentet Dolby Vision filmeket az új optikai lemezen. A Dolby tárgyalásban áll az összes stúdióval, hogy azok is csatlakozzanak, és optimisták a jövőt illetően.


2016. szeptember 21:

A Dolby Vision „prémium” HDR formátumú filmeket és TV sorozatokat eddig csak az online streaming tartalomszolgáltató Amazon, Netflix és Vudu kínáltak előfizetőik számára. A már kapható, illetve a bejelentett és közeljövőben piacra kerülő Ultra HD Blu-ray lejátszásra alkalmas készülékek egyike sem kész a Dolby Vision támogatására, és persze lemezek sem jelentek még meg ezzel a HDR formátummal.

Dolby_Vision logoval.jpg
Állítólag ez jövőre megváltozik, árulta el Giles Baker, a Dolby egyik alelnöke, a CNET-es David Katzmaiernek, aki ezt a Twitteren közzé is tette. Eszerint az első Dolby Vision Ultra HD Blu-ray lemezek 2017 első felére várhatóak, a lejátszók később az év során.

A Dolby Labs hivatalosan még nem kommentálta az információt.

Az Ultra HD Blu-Ray specifikáció kötelezően előírja, hogy az összes megjelenő filmnek támogatnia kell a nyílt HDR10 formátumot, a Dolby Vision csak opcionális lehet egy Ultre HD Blu-ray lemezen. Ez azt jelenti, hogyha valaki vásárol egy Dolby Vision Ultra HD Blu-ray lemezt, azon is megtalálható a HDR10 formátum és élvezhető a nagy dinamikatartományú kép, ha a lejátszó vagy a TV nem kész a Dolby Vision támogatására. Egyelőre csak az LG és a Vizio kínál Dolby Vision kompatibilis TV-ket.

Felmerül a kérdést: ki fog Dolby Vision Ultra HD Blu-ray lejátszót gyártani? Azok a gyártók, melyek HDR képes TV készülékeibe nem építik be a Dolby Vision licencének használatához szükséges chipet, nyilván nem fognak hozzájuk lejátszót sem kínálni. A Vizio jelenleg nem forgalmaz Blu-ray lejátszót, így leginkább az LG lehet a jövendőbeli Dolby Vision Ultra HD Blu-ray lejátszó gyártója. Az LG erről még nem jelentett be hivatalosan semmit, de néhányan tudni vélik, hogy a januári CES 2017 alkalmával a cég mutat majd valamit.

Az Oppo első UDP-203 Ultra HD Blu-ray lejátszója a Dolby Vision formátumot is támogatja majd.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Atmos: már több mint 2000 moziban és 500 filmen
Oppo UDP-203: új rendszerchipre épülő Ultra HD Blu-ray lejátszó
A Lionsgate Dolby Vision és Dolby Atmos házi videókat ad ki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .