YouTube: AV1 kódolt a streaming Android TV-n

Arra alkalmas Android TV platformú készülékeken a legfrissebb YouTube alkalmazás már támogatja az AV1 videoformátumban kódol videókat.


A mások mellett az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix közreműködésével alapított Alliance for Open Media  kifejlesztette az SD, HD, 4K, HDR és 8K videók internetes továbbítására szolgáló jogdíjmentes AV1 videoformátumot, aminek alkalmazása egyre szélesebb körben terjed.

A Netflix streaming már lehet AV1 kódolt és most a YouTube is átkapcsolt az új videoformátumra az arra alkalmas Android TV platformú készülékeken futó legfrissebb alkalmazásán át. Korábban a YouTube már tesztelte az AV1-et PC-s böngészőkön.

Az XDA Developers beszámolója szerint a probléma csak az, hogy nem sok olyan rendszerchip (SoC) van, ami képes hardveresen gyorsított AV1 dekódolásra, a szoftveres dekódolás pedig a CPU-t terheli nagyobb energiafelvételt eredményezve. Az a néhány Android TV készülékekben használt legújabb SoC, melyek támogatják a hardveresen gyorsított AV1 dekódolást a Broadcom BCM72190/72180 és a Realtek RTD1311/RTD1319.

A „YouTube for Android TV” frissítésének változási naplója említi, hogy az AV1 codec támogatás arra alkalmas platformokon működik.

A 4K és HDR streaming egyre több készülékben és tartalomszolgáltatáson jelenik meg az AV1 támogatása révén, átvéve a jogdíjas HEVC formátum valamint a főként okostelefonokon használt Google VP9 helyét. A jogdíjmentes AV1 videoformátumot az Apple, a Facebook, az LG, a Microsoft, a Netflix, a Samsung és még sokan mások támogatják. Az LG OLED TV-k és NanoCell TV-k valamint a Samsung TV-k csúcsmodelljei  elsőként már tartalmazzák az AV1 hardveres dekódolást is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .