Apple TV: jön a Dolby Atmos a tvOS 12-vel

Az Apple TV 4K következő tvOS verziója elhozza a Dolby Atmos hangot, a vezérelhetőséget Control4, Crestron és Savant házi vezérlőrendszerekkel, az alkalmazásokba való egyszerűbb, akár „zero sign-on” bejelentkezést, és még sok mást is.


A fél éve kapható Apple TV 4K a márka szerint jól fogy, az iTunes pedig már gazdag 4K felbontású, HDR10 és akár Dolby Vision formátumú filmkínálattal rendelkezik. A következő lépés, hogy ezek a filmek Dolby Atmos hangsávot kapnak, amit támogat majd az új tvOS 12, úgy tűnik, hogy csak az Apple TV 4K-ban.

A cég szerint: „Az első streaming lejátszóként, amely mind Dolby Vision, mind Dolby Atmos tanúsítvánnyal rendelkezik, az Apple TV 4K elhozza a teljes moziélményt.”

A korábbi években, mikor az Apple által kínált filmek felbontása 720p-ről, 1080p-re, majd 4K/HDR-re változott, az iTunes felhasználók a már megvásárolt filmjeiket ingyen kaphatták meg a jobb képminőséggel. A gyakorlat most ugyanez lesz a Dolby Atmos hanggal is, amit tehát felár nélkül kapnak meg a már megvásárolt filmek, de nem tudni, hogy veszteségmentes Dolby TrueHD vagy tömörített Dolby Digital Plus formátumban továbbítva.

Az Apple szerint az USA-ban, Franciaországban és Svájcban a jelentős TV szolgáltatók döntöttek úgy, hogy hagyományos set-top box helyett az Apple TV 4K-t kínálják ügyfeleiknek. A „TV app” műsorkalauz alkalmazás viszont egyelőre továbbra is csak 10 országban (Ausztrália, Brazília, Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Mexikó, Németország, Norvégia, Svédország, és az USA.) működik.

A tvOS 12 további újdonsága a „zero sign-on” lesz, ami „felismeri a felhasználó szélessávú hálózatát, és automatikusan beléptet az összes támogatott alkalmazásba, amelyet előfizetésén keresztül kap – nincs szükség gépelésre”.

Az Apple TV kompatibilis a HomeKit rendszerrel, amivel számos hálózatra csatlakozó otthoni eszköz – például világítás, termosztátok, árnyékolók, stb. – vezérelhető. A tvOS 12-vel három további otthoni vezérlési protokoll lesz támogatott.

A cég bejelentése szerint: „Otthoni vezérlőrendszerek, mint a Control4, a Crestron és a Savant használhatóak Apple TV vezérléshez, beleértve a Siri használatát is hangalapú kereséshez és irányításhoz”.

Az Apple azt is kiemeli, hogy az iOS és a tvOS 12 „biztonságosan képes automatikusan áttölteni (AutoFill) a jelszavakat az iPhone és iPad készülékekről az Apple TV-re az Apple TV alkalmazásokba való könnyű bejelentkezéshez”, és hogy „az Apple TV Remote automatikusan adódjon hozzá a Control Centerhez az iPhone-on vagy iPad-en az Apple TV felhasználóknak, lehetővé téve számukra a gyors elérést az Apple TV irányításához”. Ma még manuálisan kell hozzáadnia a távirányítót.

Az Apple a tvOS-re alapuló médiadoboza 2015-ös megjelenése óta jó néhány dologgal egészítette már ki az operációsrendszert, legújabban az Airplay 2 vezeték-nélküli audioprotokollal.

A tvOS 12 valamikor ősszel jelenik meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..