A Gravitáció igazolja, a 3D mozit még nem kell temetni

1. Oldal

Alfonso Cuarón: Gravitáció című új filmje az október eleji bemutató hetében már nagyobb kasszasiker, mint az Avatar volt megjelenésekor, ami azt bizonyítja, hogy jól megcsinált filmekkel a 3D mozi technológiának lehet létjogosultsága.
Bár a rendező Alfonso Cuarón a Gravitáció elég fáradságos filmre-vitelére utalva azt mondja, hogy soha többé nem készít űr mozit, az első bevételi számok azonban azt bizonyítják, megérte a kemény munka, ráadásul a 3D igenis fontos szerepet játszhat a sikerben.

Gravitacio.jpg
Az Egyesült Államokban október elején bemutatott Gravitáció szinte mindenki dicséretét kiváltotta, és az első héten megdöntötte az Avatar bevételi rekordját, felülmúlva olyan 3D sikerfilmeket, mint Tim Burton: Alice Csodaországban és Ang Lee: Pi élete című alkotásai. Az űrfilm a nyitó hétvégén összesen 55,6 millió dollár (kb. 11,8 milliárd Ft) bevételt hozott, ami októberi rekord, és a jegyek 80%-át a 3D változatra adták el.

Érdekes azonban, hogy a Gravitáció nem 3D kamerával forgatott film, hanem egyrészt utólag 3D-re konvertált, javarészt pedig számítógépes grafikával előállított jelenetekből áll. Ennek ellenére a film a legkényesebb igényeket is kielégíti.

Matthew Bristowe a 3D konverziót elvégző View-D, Prime Focus produkciós alelnöke a Hollywood Reporter cikkében arról beszélt, hogy a hang, a színek és egyebek mellett a 3D integráns szerepet játszott a filmben. Rámutatott, hogy a mélységet a történetmesélés részeként alkalmazták „a hatalmas tértől az űrkabin szűk, klausztrofóbiás érzéséig.”

A munka már 2010-ben elkezdődött sokkal nagyobb szabadságot biztosítva az alkotóknak a forgatás során. „A sztereóban forgatásnak voltak korlátai, így leforgattak egy 3D tesztet, és adtak nekünk egy felvételt az egyik szemből átalakításra. A (rendező Cuarón) elégedett volt a konverzióval … (Kreatívan) több szabadságot adott neki a filmforgatásban.”

A 3D felvételek 70%-a pedig számítógépes grafika, ami azt jelenti, hogy a mélységérzethez a legtöbb jelenetben nem volt szükség 3D kamerára.

A 3D filmgyártás határozottan visszaesett az utóbbi időben. A statisztikák azt mutatják, hogy a 3D filmek jegybevételei és az elkészült 3D filmek száma is csökkent, de ha olyan mozik készülnek, mint a Gravitáció, akkor ez talán még meg is változhat.

Kapcsolódó linkek:

Még három Avatar film készül a tervek szerint
Lehet, hogy nem lesz 3D közvetítés a jövő évi foci VB-ről?
Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
A mozifilmek megújuló technikájáról A Hobbit kapcsán
Nem hozzák a várt sikert az idei 3D filmek
Probléma a 3D-vel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .