Lehet, hogy nem lesz 3D közvetítés a jövő évi foci VB-ről?

1. Oldal

A FIFA mérlegeli, hogy legyen-e 3D televíziós közvetítés a 2014-es labdarúgó VB-ről, miután a technológia szempontjából újabb jelentős visszalépésként az amerikai ESPN sportcsatorna felhagy a 3D formátumú műsorszolgáltatással.
Foci_VB_Brasil_4K.jpgAz ESPN sportműsorokat szolgáltató hálózat még a múlthéten jelentette be, hogy mivel az Egyesült Államokban elegendő nézői érdeklődés hiányában nem éri meg a 3D műsorszolgáltatás, ezért dedikált ESPN 3D csatornáját bezárja az év végével.

Az Associated Press riportja szerint a FIFA televíziós igazgatója Niclas Ericson a fentiek tudatában nyilatkozott: „Világos, mikor egy nagy sport műsorszolgáltató, mint az ESPN ilyen bejelentést tesz, az jelentős extra nyomást hoz létre (a 3D televíziós technológiára)”.

A 2010-es dél-afrikai labdarúgó VB volt az első, amit 3D-ben közvetítettek. Akkor a 64 mérkőzésből 25 kerülhetett sztereoszkóp formátumban képernyőre, és a FIFA bízott a „gyorsan növekvő fogyasztói érdeklődésben”.

Csakhogy a 3D TV-k iránti kereslet nem nőtt az egekbe. Egy friss statisztika szerint az USA-ban is csak a TV készülékek 6%-a alkalmas a 3D képmegjelenítésre.

A FIFA a jogtulajdonosoknak kiküldött kérdőíven mérte fel a jövő évi brazíliai torna 3D közvetítése iránti érdeklődést. Ericson elmondása szerint néhány műsorszolgáltató részéről van érdeklődés, hogy ismét 3D formátumú jelet kaphassanak, de azt is hozzátette, hogy a FIFA „vizsgálja ennek költségeit”. Ezen költségek szempontjából bizonyosan nem mellékes, hogy a Sony úgy tűnik kiszáll a korábban általa szponzorált sportesemények 3D produkciós támogatásából.

A FIFA illetékese azt emelte ki, hogy leginkább a szabvány nagyfelbontású közvetítésre koncentrálnak, mert az a legfontosabb számukra. Ugyanakkor a jövőbe tekintve jelenleg is zajlik a 4K Ultra HD közvetítés tesztelése a 2014-es FIFA VB főpróbájának tekintett Konföderációs Kupán. Az Estadio Mineirao in Belo Horizonte stadionban próbálják ki a VB tervezett HD műsorközlő rendszerét, és az itt június 17-én és 22-én lezajlott nyitóforduló és a június 26-ai elődöntő mértkőzéseit vették illetve veszik fel 4K-ban.

Az UHDTV teszt során Sony F55 4K kamerákat és más műszaki berendezéseket, megoldásokat használnak, és a műsor szempontjából optimális kamerapozíciókat és produkciós eljárásokat is kipróbálnak, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek. A láthatóvá tett eredmény alapján a Sony és a FIFA vezetői döntenek a jövő évi VB 4K Ultra HD közvetítésével kapcsolatosan. A Japán Belügy és Hírközlési Minisztérium mindenesetre már bejelentette, hogy kész focit sugározni 4K-ban 2014-ben.

Kapcsolódó linkek:

Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
BBC és Sony kísérleti UHDTV közvetítés Wimbledonból
UHDTV közvetítés is lesz a 2014-es FIFA VB-ről
A 4K LCD TV panelek kiszállítása eléri a 2,6 milliót 2013-ban
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
Sony – FIFA: további információk a 3D focivébéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .