A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett

1. Oldal

A Microsoft és az Intel a számítástechnikai világ két óriása csatlakozott a HD-DVD táborhoz, mely így hónapok óta először könyvelhetett el sikert a Blu-ray Disc-el szemben, a DVD-t követő optikai lemez címéért vívott formátumversenyben.
Míg a Blu-ray Disc formátum az utóbbi időben győzelmet győzelemre halmozott (a 20th Century Fox és a Lions Gate támogatása), a HD-DVD-vel kapcsolatban csak annyi vált ismertté, hogy az a beígérttel szemben idén karácsonyra mégsem kerül az üzletekbe. A Microsoft és az Intel csatlakozása a HD-DVD táborhoz azonban igen nagy fegyvertény, ami akár ki is egyenlítheti a szórakoztatóelektronikai iparág döntő többsége által támogatott Blu-ray Disc cégháttér tekintetében fennálló fölényét. A két óriás révén ugyanis a számítástechnikai iparág többségében a HD-DVD „uszályába kerül”.

HDDVD_MS_Intel.jpg
A Microsoft és az Intel formátumhoz való hozzájárulásáról pontosat még nem lehet tudni, de csatlakozásuk a „HD DVD Promotion Group” támogatói csoporthoz azt jelenti, hogy jelentős marketingerejüket annak szolgálatába állítják majd. Az is nyilvánvaló, hogy a Microsoft a következő generációs Windows operációs rendszerébe és Windows Media szoftvereibe a megfelelő szabványokat integrálva megkönnyíti majd a számítógépes HD-DVD lejátszást. Az Intel pedig chipeket fog szállítani a HD-DVD gyártóknak – bár valószínűtlen, hogy ne ezt tenné a Blu-ray Disc gyártóknak is. A HD-DVD mindenesetre számíthat a „Wintel” univerzum nagy részére, a PC-kre és PC alapú médialejátszókra.

Az intenzív tárgyalásokat követő Microsoft bejelentést a HD-DVD tábor már türelmetlenül várta. A DVD atyjaként számon tartott Warren Lieberfarb tanácsait követve, a nyár során a Toshiba-val kötött technológiai csere-megállapodás következményeként, és a Sony PlayStation 3 versenytárs Microsoft Xbox 360 játékkonzol gyártójaként már várható volt a cég csatlakozása a HD-DVD táborhoz. A késlekedés mégis számos partnert frusztrált már.

Egyesek szerint a Warner Home Video például már azon van, hogy enyhít kizárólagosan a HD-DVD-t támogató álláspontján, és úgy tűnik fontolóra veszi, hogy mindkét formátumban megjelentet filmeket – bízva abban, hogy példáját más stúdiók is követik. Erre készteti partnercége a Time Warner is, mely egységes iparági formátumot szeretne, és azt, hogy a nagyfelbontású lemezek mielőbb bevezetése kerüljenek, s végre pénzzé tehessék a stúdiók filmtáraikat. Mások szerint a Warner már azzal fenyegetőzött, hogy ha a Windows nem kötelezi el magát a HD-DVD mellet, akkor átállnak a Blu-ray Disc oldalára. A Warner azon kívül, hogy elkötelezett egy egységes formátum mellett, nem kommentálta a fentieket.

Az otthoni digitális médiára koncentráló Microsoft és Intel számára a már ismert előnyök mellett talán az volt a vonzó a HD-DVD-ben, hogy az lehetővé teszi a lemezen lévő film egy másolatának házon belül továbbítását, de tiltja annak sokszorosítását vagy feltételét az Internetre. A Blu-ray Disc még nem kötelezte el magát ennek lehetővé tétele mellett.

A technológia világ stúdiókhoz hasonló megosztottsága a fogyasztók további zavarodottságát okozhatja. Képzeljük el, hogy valaki vesz egy PC-t Blu-ray Disc meghajtóval, de a Microsoft szoftver a HD-DVD formátumhoz optimalizált.

A Microsoft és az Intel nyilatkozataik alapján elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy meggyőzzék az iparágat és a tartalomszolgáltatókat, s egységes formátummá tegyék a HD-DVD-t.

Kapcsolódó linkek:

Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .