Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Lions Gate_logo.jpgA Lions Gate Home Entertainment is Blu-ray Disc-en jelenteti majd meg filmjeit, TV műsorait a formátum indulásakor. Így most már a Blu-ray Disc mögött áll a 20th Century Fox, a Disney, a Lions Gate és a Sony Pictures. A HD-DVD formátum partnerének tekinthető a Warner Bros., a Paramount és az NBC/Universal.

A Reuters a japán Yomiuri című újságra hivatkozva arról számolt be, hogy a Sony és a Toshiba feladták a formátumegyesítés lehetőségét. A lap szerint ennek legfőbb oka, hogy már nincs idő kifejleszteni egy új formátumot, mielőtt a két tábor útjára bocsátaná saját új termékeit. A lap a Toshiba egyik alelnökét, Yoshihide Fujii-t idézi, aki szerint „Augusztus vége a gyakorlati végső időpont (mármint a formátumok esetleges egyesítésére)”. Ez azt jelenti, hogy a cégnek legkésőbb augusztus végével el kell kezdenie 2005. végére megjelentetni tervezett HD-DVD lejátszója szoftverének fejlesztését (amivel már így is némi késésben van). A Sony szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy nehézzé vált a formátumok egyesítése, miután májusban nem sikerült megállapodásra jutni. Mindazonáltal mindkét fél egyetért azzal, hogy az egyesített formátumnak van még esélye.

SANYO logo.jpgA Sanyo sikeresen integrálta egy LSI áramkörbe a HD-DVD, a DVD (DVD±R/RW felvétel/lejátszás, DVD-RAM lejátszás) és a CD (CD-ROM, CD-R/RW) felvétel és lejátszás összes funkcióját. A 216 lábú CMOS IC mely tehát tartalmazza az összes fenti médiaformátum kódoló/dekódoló, hibajavító és központi jelfeldolgozó áramköreit 2006. második negyedévétől lesz tömegesen elérhető, s járulhat hozzá az olcsóbb és kisebb fogyasztású készülékek gyártásához.

A Blu-ray Disc Association (BDA) által augusztus 9-én bejelentett másolásvédelmi rendszer mindent igyekszik bevetni az illegális másolatok és a tömeges kalózfelvételek gyártása ellen, miközben meghagyja a fogyasztók számára a legálisan vásárolt lemezek másolatainak használatát. A rendszer három komponens együtteséből áll: ezek az Advanced Access Content System (AACS) tartalomhozzáférés-kezelő technológia, a Blu-ray Disc-re egyedileg jellemző BD+ megújítható tartalomvédelmi technológia és a ROM Mark megjelölés. A HD-DVD-n is alkalmazott AACS már önmagában is fejlett tartalomvédelmet biztosít, ugyanakkor új felhasználási módok és használati modellek bevezetését is lehetővé teszi hálózati és internetes funkciók segítségével, beleértve a másolatok jogosult és biztonságos kezelését is. A BD+ lehetővé teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy a kompromittált kódkészletek dinamikus felfrissítésével és így a korrumpált lejátszókat kódolással kizárva elhárítsák a biztonsági rendszer ellen intézett szervezett támadásokat. A ROM Mark a tömeges illegális másolatok megakadályozására érdekében egyedi és kimutathatatlan bélyeget helyez el még a beégetés előtt BD-ROM-on, ami a felhasználók számára láthatatlan, és annak kezelése csak jogosítvánnyal rendelkező BD-ROM gyártók számára lehetséges.

Kapcsolódó linkek:

Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .