A világ majd ötöde kész online 4K tartalmak fogadására

1. Oldal

Az Akamai 2014. második negyedévi (Q2) az „Internet helyzete” (State of the Internet) című jelentése szerint, világszerte 98%-kal többen rendelkeznek elég gyors internettel 4K adatfolyam fogadásához, mint egy éve.
Az Akamai a világ egyik legnagyobb tartalomtovábbító hálózatának (CDN) üzemeltetetője elég érdekes módszertannal és pontosan méri a globális internetes adatforgalmat. A 4K Ultra HD tartalmak internetes továbbítására való alkalmasság definiálására a cég bevezette a „4K Readiness” fogalmát, amit a 15 Megabit/sec-nál nagyobb sávszélességű internetkapcsolattal határozott meg.

4K Ready Internet.gif
Világszerte az összes szélessávú internetkapcsolat 12%-a volt gyorsabb a fenti előírásnál az idei második negyedévben, de jelentős különbségek vannak az egyes régiók között. Dél-Korea hatalmas előnnyel vezeti a globális rangsort, mivel az internetkapcsolatok 62%-án lehet 4K tartalmak adatfolyamát továbbítani. Hong Kong elég nagy különbséggel a második és Japán a harmadik. A top10-be bekerült összes többi ország európai, és talán meglepő Lettország, Csehország és Románia előkelő helyezése, de utóbbi igen lendületes fejlődést mutat a szélessávú internet elterjedésében, amit a negyedéves és éves növekedés adatok is megmutatnak. Az USA 19%-os „4K kész” kapcsolattal csak 15., a fenti táblázat jobboldalán szereplő európai országok globális rangsorának 27. helyén pedig ott van Magyarország is 12%-kal, vagyis a világátlagnak megfelelő 15 Megabit/sec-nál gyorsabb kapcsolattal.

A számok tehát azt mutatják, hogy sokkal több háztartás lenne képes 4K videó adatfolyamot fogadni online, mint azt a legtöbb iparági elemző hitte. A HEVC (H.265) vagy a VP9 tömörítéssel a 4K adatfolyamok alacsonyabb bitsebességgel továbbíthatóak, mint a múltban. Az internet tehát igazi motorja lehet a 4K elterjedésének, főleg hogy egyelőre nem sok műsorszolgáltató tervezi 4K csatornák indítását, a Blu-ray 4K pedig csak 2015 végén jelenik meg.

A Netflix azon kevés internetes videotékák egyike, amelyik már megkezdte a 4K tartalmak online terjesztését 15,6 Megabit/sec adatátviteli sebességet használva.

Kapcsolódó linkek:

Az első európai 4K csatornák 2016-ban kezdik a sugárzást
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek
Vonetize: indul az első globális 4K streaming szolgáltatás
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .