Android TV 12: 4K felhasználói felülettel és képfrissítésváltással (Frissítve)

Az Android TV 12 újdonságai között ott a rég várt 4K felhasználói felület, a képfrissítés dinamikus frekvenciaváltása, a mikrofon- és kamerakijelzés és még sok más.


Frissítés:

Már elérhető a végleges TV-s Android 12, amivel a fejlesztők elkezdhetik építeni és tesztelni applikációikat, hogy azok kompatibilisek legyenek a platform legújabb kiadásával külön a Google TV kezelőfelületen és külön a standard Android TV környezetben.

A fejlesztői blogon megjelent közlemény szerint: „Az Android 12-t további testreszabási (lehetőségekkel) bővítettük, hogy javítsuk a TV-s eszközökön az élményt és a kompatibilitást. A TV-s Android 12-vel érkező legfontosabb újdonságok a médialejátszás javításai, a kifinomultabb kezelőfelület, valamint az adatvédelmi és biztonsági fejlesztések. Emellett jobb szabványtámogatást és fejlesztéseket vezetünk be a HDMI és a tunerek számára.”

A TV-s Android 12 újdonságai a következők:

 • A zavartalan, akadozástól mentes médialejátszás érdekében támogatja a zökkenőmentes és nem zökkenőmentes képfrissítési-frekvencia kapcsolását. Mostantól az alkalmazások beépíthetik ezeket a beállításokat a tartalmak optimális képsebességgel történő lejátszásához. A „Match Content Frame Rate”, (azaz Illeszkedés a tartalom képsebességéhez) felhasználói beállítás hozzáadásával vezérelhető ez a funkció, a Display.getMode meghívásával pedig az alkalmazások megtudhatják, ha a felhasználó készüléke támogatja a zökkenőmentes képfrissítési-frekvencia kapcsolást.
 • A Certified API-accuracy a TV-eszközök displaymódjainak, HDR formátumainak és surround hangformátumainak jelentési módján javít. Az alkalmazásfejlesztőknek többé nem kell saját megoldásokat kitalálniuk a displaymódok pontos észleléséhez vagy a HDMI „hotplug” (bekapcsolt állapotú csatlakoztatás) események kezeléséhez.

Android 12 TV háttér elmosás

 • A RenderEffect (alkalmazáson belüli elmosásokhoz) és a WindowManager (ablakok közötti elmosásokhoz) használatával megvalósított háttér elmosással mostantól egyszerűen kiemelhető a különböző kezelőfelületi rétegek vizuális elkülönítése.
 • A vizuális hűség fokozásához az Android TV OS mostantól hivatalosan is támogatja a 4K felbontású kezelőfelületet kompatibilis eszközökön.
 • A betűméret-beállítások elérésével skálázhatóvá válik a szöveg a fejlesztők számára.
 • Az adatvédelmet és biztonságot szolgálja, hogy a felhasználók mostantól a tévéképernyőn megjelenő kijelzésen láthatják, ha az alkalmazások hozzáférnek a mikrofonhoz vagy a kamerához. Az alkalmazások mikrofonhoz és kamerához való legutóbbi hozzáféréseinek jobb áttekintéséhez a felhasználók meglátogathatják a TV adatvédelmi beállításait.
 • Két új adatvédelmi beállítással a felhasználó könnyen ki- illetve bekapcsolhatja a mikrofonhoz vagy a kamerához való hozzáférést. Ha ezek a kapcsolók ki vannak kapcsolva az alkalmazások nem férhetnek hozzá a mikrofon illetve a kamera jeléhez.
 • További HDMI és tuner újdonságok:
  – HDMI CEC 2.0 támogatása
  – HAL 1.1 tuner DTMB támogatással és teljesítményjavításokkal
  – Jobb védelmi modell a Tuner Service segítségével

2021. július 19.:

Az már korában ismertté vált, hogy az Android TV 12-es verziója új streaming és távkezelő funkciókat kap. Most a Google bejelentette, hogy elérhető a TV-s Android TV 12 Beta 3 kiadása és a fejlesztőknek szóló blogbejegyzés mindjárt részletezi is annak újdonságait.

Az Android TV operációsrendszer már régóta támogatja a 4K tartalmakat, de annak felhasználói felületét eddig még csak 1080p felbontásban lehetett megjeleníteni. Emiatt a kezdőképernyő, a beállítások menüje és egyebek sosem tűntek olyan élesnek, mint lehetne. Az új verzió ezen változtat, legalábbis a 4K TV-k esetében.

Android TV 12

A képfrissítés dinamikus frekvenciaváltása lehetővé teszi a különböző eszközök számára, hogy a videokimenetüket a forrástartalmak képsebességéhez igazítsák, legyen az 24 kép/s, 50 kép/p, 60 kép/p vagy bármi más. A Google szerint ezzel zavartalanabb és szaggatásmentes lesz a videolejátszás.

Wolfram Klein, az Android TV OS termékmenedzsere a blogbejegyzésben azt írja: „A zavartalanabb nézési élmény érdekében az Android 12 mostantól támogatja az egyenletes és nem-egyenletes képfrissítési frekvenciaváltást. Az alkalmazások mostantól integrálhatják ezeket a beállításokat a tartalmak optimális képfrissítési sebességgel történő lejátszásához. A Match Content Frame Rate (illeszkedés a tartalom képsebességéhez) beállítás hozzáadásával kezelhetik a felhasználók ezt a funkciót”.

Ez a különleges funkció már eddig is elérhető volt néhány Android TV eszközön, például az NVIDIA SHIELD médiaeszközökön (a 8.2-es frissítéssel), de az új verzióban első ízben már platformszinten is elérhetővé válik, vagyis minden eszköz kihasználhatja majd annak előnyeit.

A Tunnel Mode frissítései megkönnyítik majd az alkalmazásfejlesztők számára a konzisztens és hatékony lejátszás támogatását az eszközök között, csökkentve médiafeldolgozás terheit az Android keretrendszerben.

Egy láthatóbb és az adatvédelem szempontjából fontosabb frissítés az új kamera- és mikrofonjelzők, amelyek világosan tájékoztatják majd a felhasználókat, amikor ezek aktívak. A külső Android TV eszközök, mint amilyenek például a Chromecast adapterek egy másik frissítése azt javítja, hogy azok miként érzékelik a TV-t, amihez csatlakoztatják azokat. Végül a Google azt is közölte, hogy kiterjeszti az eszközhitelesítés támogatását, hogy az eszköz alapvető tulajdonságainak igazolását biztosítsa.

A Google közlése szerint az Android TV 12 Beta 3 frissítés már letölthető az ADT-3 fejlesztői médiaeszközre. Hamarosan elérhetővé válik a készülő Android 12 TV emulátorban is, így a fejlesztők nagyobb felbontásban is tesztelhetik alkalmazásaikat.

A végleges TV-s Android 12 várhatóan még az év folyamán megjelenik, de tovább is eltarthat mire a fogyasztók ténylegesen láthatják majd működni TV-jükön. Ez azért van így, mert amint elérhetővé válik az új verzió már csak a készülékgyártókon múlik, hogy frissítik-e és mikor a TV-ik és más és készülékeik rendszerszoftverét. Sajnos a legtöbb gyártó nem sieti el a firmware-frissítést.

A TV-s Android TV 12 frissítéseket az Android TV-alapú Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) eszköz és a hasonló kezelőfelülettel rendelkező 2021-es Sony TV-k is megkaphatják majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .