Android TV 12: 4K felhasználói felülettel és képfrissítésváltással

Az Android TV 12 újdonságai között ott a rég várt 4K felhasználói felület, a képfrissítés dinamikus frekvenciaváltása, a mikrofon- és kamerakijelzés és még sok más.


Az már korában ismertté vált, hogy az Android TV 12-es verziója új streaming és távkezelő funkciókat kap. Most a Google bejelentette, hogy elérhető a TV-s Android TV 12 Beta 3 kiadása és a fejlesztőknek szóló blogbejegyzés mindjárt részletezi is annak újdonságait.

Az Android TV operációsrendszer már régóta támogatja a 4K tartalmakat, de annak felhasználói felületét eddig még csak 1080p felbontásban lehetett megjeleníteni. Emiatt a kezdőképernyő, a beállítások menüje és egyebek sosem tűntek olyan élesnek, mint lehetne. Az új verzió ezen változtat, legalábbis a 4K TV-k esetében.

Android TV 12

A képfrissítési dinamikus frekvenciaváltása lehetővé teszi a különböző eszközök számára, hogy a videokimenetüket a forrástartalmak képsebességéhez igazítsák, legyen az 24 kép/s, 50 kép/p, 60 kép/p vagy bármi más. A Google szerint ezzel zavartalanabb és szaggatásmentes lesz a videolejátszás.

Wolfram Klein, az Android TV OS termékmenedzsere a blogbejegyzésben azt írja: „A zavartalanabb nézési élmény érdekében az Android 12 mostantól támogatja az egyenletes és nem-egyenletes képfrissítési frekvenciaváltást. Az alkalmazások mostantól integrálhatják ezeket a beállításokat a tartalmak optimális képfrissítési sebességgel történő lejátszásához. A Match Content Frame Rate (illeszkedés a tartalom képsebességéhez) beállítás hozzáadásával kezelhetik a felhasználók ezt a funkciót”.

Ez a különleges funkció már eddig is elérhető volt néhány Android TV eszközön, például az NVIDIA SHIELD médiaeszközökön (a 8.2-es frissítéssel), de az új verzióban első ízben már platformszinten is elérhetővé válik, vagyis minden eszköz kihasználhatja majd annak előnyeit.

A Tunnel Mode frissítései megkönnyítik majd az alkalmazásfejlesztők számára a konzisztens és hatékony lejátszás támogatását az eszközök között, csökkentve médiafeldolgozás terheit az Android keretrendszerben.

Egy láthatóbb és az adatvédelem szempontjából fontosabb frissítés az új kamera- és mikrofonjelzők, amelyek világosan tájékoztatják majd a felhasználókat, amikor ezek aktívak. A külső Android TV eszközök, mint amilyenek például a Chromecast adapterek egy másik frissítése azt javítja, hogy azok miként érzékelik a TV-t, amihez csatlakoztatják azokat. Végül a Google azt is közölte, hogy kiterjeszti az eszközhitelesítés támogatását, hogy az eszköz alapvető tulajdonságainak igazolását biztosítsa.

A Google közlése szerint az Android TV 12 Beta 3 frissítés már letölthető az ADT-3 fejlesztői médiaeszközre. Hamarosan elérhetővé válik a készülő Android 12 TV emulátorban is, így a fejlesztők nagyobb felbontásban is tesztelhetik alkalmazásaikat.

A végleges TV-s Android 12 várhatóan még az év folyamán megjelenik, de tovább is eltarthat mire a fogyasztók ténylegesen láthatják majd működni TV-jükön. Ez azért van így, mert amint elérhetővé válik az új verzió már csak a készülékgyártókon múlik, hogy frissítik-e és mikor a TV-ik és más és készülékeik rendszerszoftverét. Sajnos a legtöbb gyártó nem sieti el a firmware-frissítést.

A TV-s Android TV 12 frissítéseket az Android TV-alapú Google TV-s Chromecast (Chromecast with Google TV) eszköz és a hasonló kezelőfelülettel rendelkező 2021-es Sony TV-k is megkaphatják majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .