Sony: 2021-es TV-k Google TV-vel és BRAVIA CORE™ streaming szolgáltatással

A Sony 2021-es TV-in már Google TV felhasználói felület lesz, az XR csúcsmodelleken pedig elérhető a Sony saját Ultra HD Blu-ray minőségű 4K HDR streaming szolgáltatása.


A tavaly szeptember végén bemutatott új Chromecast Android TV operációs rendszerre épülő új Google TV kezdőképernyője és kezelőfelülete a felhasználó számára elérhető tartalmat helyezi előtérbe. Várható volt, hogy a Google TV 2021-ben már TV-kre is felkerül.

A Sony be is jelentette, hogy az új BRAVIA „XR” (azaz a MASTER Series Z9J 8K LED LCD, a MASTER Series A90J és A80J OLED, továbbá az X95J és X90J 4K LED LCD) valamint a „nem XR” X85J és X80J/X81J 4K LED LCD TV-in ott lesz a Google TV. (A Sony 2021-es TV-iről részletesen egy később megjelenő postban olvashat.)

„Ebben a termékfelállásban mutatkozik be a Google TV is, egy teljesen új szórakoztató élmény, mely applikációkból és előfizetésekből filmeket, műsorokat, élő TV programokat és még sok mást hoz és rendez össze csak neked. Könnyen találsz néznivalót a személyre szabott ajánlásokkal és a műsorokat, filmeket egyetlen néznivaló-listára jelölve nyomon követhető, mit nézz meg. A felhasználók a Google Search segítségével akár a telefonjukról vagy a laptopjukról is hozzáadhatnak a néznivaló-listához”- áll a közleményben.

Az Android TV alatt jelenleg elérhető több mint 6.500 alkalmazás a Google TV-n is működik majd. Azt azonban még nem tudni, hogy az új kezelőfelület – amit a Sony egyelőre kizárólag a 2021-es és már Android 10-et futtató TV-ken alkalmaz – felkerül-e valamikor a korábbi Sony Android TV-kre is.

A Sony kezdetben csak saját TV-in és csak az új felsőkategóriás BRAVIA „XR” 8K és 4K LED LCD valamint 4K OLED TV-khez teszi elérhetővé saját streaming szolgáltatását.

A sajtóközlemény szerint: „A Sony Pictures Entertainment (SPE) együttműködésével (működtetett) BRAVIA CORE™ a hely ahol a szórakozás a technológiával találkozik, amit arra fejlesztettek ki, hogy hozzáadott értéket teremtsen és egyedülálló Sony élményt mutasson be. Az összes új BRAVIA XR modellre előre feltöltve a felhasználók a legújabb SPE prémium valamint klasszikus filmeket élvezhetik és a legnagyobb IMAX Enhanced kollekcióból válogathatnak.”

A streaming szolgáltatásról a legújabb filmek kreditek beváltásával érhetőek majd el. (A megvásárolt készüléktől függően 5 vagy 10 kredit jár.). A BRAVIA XR TV vásárlója számára ugyanakkor elérhető a „korlátlan streaming” több mint 100 Sony Pictures katalógus filmből, ami később még bővül is. A szolgáltatás a legtöbb IMAX Enhanced filmet (az induláskor több mint 50-et) kínálja majd és kulisszák mögötti anyagokat és más extrákat is.

Talán ennél is fontosabb, hogy a „BRAVIA CORE az iparágban először kínál Pure Stream™ technológiát a közel veszteségmentes UHD BD-vel azonos minőséget elérve, akár 80 Megabit/s streaming mellett” –áll a közleményben. (A részletek a https://www.sony.hu/electronics/bravia-core weboldalon olvashatóak.)

Összehasonlításképpen a Netflix felére csökkenti 4K videói átlagos bitsebességét, melyekhez a jelenettől függően még így is akár 17,2 Megabit/s sávszélességre lehet szükség.

A BRAVIA CORE™ változó bitsebességgel 4K HDR10 képet és maximum DTS Digital 5.1 hangot kínál. A Sony azt is hozzáteszi, hogy ez egy „fejlődő platform”, ami „készen áll a jövőre”, talán arra utalva, hogy 8K tartalmat is kínálnak majd rajta a későbbiekben.

A BRAVIA CORE™ idén 50 országban indul, közük az USA-ban és Európa országaiban kivéve Olaszországot.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .