Apple: szabadalom vezeték-nélküli házimozi hangrendszerhez?

Nem tudni még, hogy a „Vezeték-nélküli és vezetékes hangszóró központ házimozi rendszerhez” címen nemrégiben megszerzett szabadalmat miként hasznosítja az Apple.


A „Wireless and wired speaker hub for a home theater system” (Vezeték-nélküli és vezetékes hangszóró központ házimozi rendszerhez) címen bejegyzést nyert szabadalomról a PatentlyApple beszámolója alapján tudható, hogy az egy eredetileg 2004-ben benyújtott majd 2009-ben már szabadalmat elnyert házimozi rendszer harmadik iterációja. Az Apple a korábbiakhoz hasonlóan az újonnan bejegyzett szabadalmat is egy harmadik fél, a KSC Industries révén szerzi meg, mely egy elsősorban az audió termékfejlesztéssel és technológiai licencekkel foglalkozó cég, melynek ügyfelei között számos igen igényes és nagyra becsült audioipari márkanév található.

A szabadalmi bejelentésben rengeteg rajz található hangsugárzókkal és mélynyomóval. Ezek egyike egy 7.1-es surround hangrendszer, melyben közvetlenül kommunikál egymással a mélynyomó (subwoofer) és a center hangsugárzó között.

Az összefoglaló leírása szerint az újítás: „Egy eljárás és rendszer audio-, video- és/vagy vezérlőjelek kommunikációjára egy házi szórakoztató rendszeren belül. Számos audiocsatorna kommunikál egy vezeték-nélküli adó és egy vezeték-nélküli vevő között.”

„A vezeték-nélküli adó a hangsugárzó házához közel helyezkedik el. Egyes kivitelekben a hangsugárzó ház a centercsatorna hangszóróját is befogadja. A centercsatorna hangsugárzója audiojelet továbbít külső hangsugárzóhoz. A példaszerű külső hangsugárzó egy subwoofer hangsugárzó. A subwoofer hangsugárzó egy vagy több fogadott audiocsatornát biztosít egy vagy több surround hangsugárzóhoz.”

A center hangsugárzó és a mélynyomó közötti kommunikáció tehát vezeték-nélküli, a surround hangsugárzók pedig a mélynyomótól kapják az audiojeleket.

A vezeték-nélkül kapcsolatban álló hangsugárzókból álló házimozi hangrendszer nem újdonság. Erre szolgálnak a WiSA vezeték-nélküli házimozi hangrendszer elemei illetve a B&W Formation vezeték-nélküli audiotermék-család vagy Sonos hasonló céllal összekapcsolható hangsugárzói.

Mindez természetesen ez nem jelenti azt, hogy az Apple egy 16 éves szabadalmat használna legújabb terméke alapjául. Valószínűbb, hogy olyan szabadalmat talált, amelynek hatálya és célja hasonló, és ami védi saját termékét a fejlesztése során.

Az Apple házimozi rendszere több mint valószínű teljesen más lesz, de valahogy kapcsolódik a szabadalomhoz. A PatentlyApple is rámutat, hogy lehet valami nagyon ígéretes ebben a szabadalomban, ha az Apple – melynek nagyon sok saját szabadalmából sosem lett új termék – egy külső cégtől megszerezte.

Elképzelhető, hogy több Apple okos hangsugárzóval, melyek vezeték-nélkül kommunikálnak egymással térhangzást produkáló hangrendszer hozható majd létre – hasonlóan ahhoz, ahogy két párosított HomePod hangsugárzóval egy sztereo hangrendszer.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .