WiSA: újdonságok vezeték-nélküli házimozi hangrendszerhez

A vezeték-nélküli házimozi hangrendszerhez szükséges elemek közül a „WiSA Ready” audioforrások és a „WiSA Certified” hangsugárzók közé egy új „WiSA USB” adó is van.


Sok esetben nehéz vagy akár lehetetlen egy sokcsatornás házimozi hangrendszer hangsugárzóihoz utólag kábeleket vezetni. Ilyenkor alkalmazhatóak a WiSA 7.1 csatornás vezeték-nélküli audioátviteli szabványának megfelelő minősített termékek. Teljes vezeték-nélküli házi-mozi hangrendszert kínál a Klipsch, de ma már léteznek más megoldások is.

A szabványnak megfelelő, úgynevezett „WiSA Ready” megjelölésű készülékek használhatóak audioforrásként. Ilyenek jelenleg az LG 2019-es OLED és NanoCell TV-k, az Xbox játékkonzolok valamint a Windows 10 PC-k vagy Mac számítógépek. Ezek mindegyikéhez csatlakoztatható egy „WiSA USB” adó, mely a 24 bites, akár 96 kHz mintavételezésű maximum 8-csatornás tömörítetlen audiojeleket a „WiSA Certified” hangsugárzókhoz továbbítja.

A minősítésnek megfelelő hangsugárzókat mások mellett kínál már a Bang & Olufsen (BeoLab 17 és BeoLab 18 hangsugárzók valamint a BeoLab 19 mélynyomót, valamint a BeoLab 20, 50 és 90 csúcs hangsugárzókat) és a Harmon Kardon (Citation Bar, Tower, Surround és Sub).

Újdonságként mostanság kerülnek forgalomba a Klipsch Reference vezeték-nélküli házimozi szerének elemeit (az RW-51M polc hangsugárzó, az RW-34C centersugárzó és az  RW-100SW mélynyomó).

Ugyancsak újdonság a most már a gyártó weboldaláról 229 $ (kb. 68.000 Ft) áron megvehető Axiim LINK. Ez az eddigi első és egyetlen „WiSA USB” adó, ami az említett 2019-es LG TV-k, Xbox konzolok valamint Windows PC és Mac számítógépek USB audiokimenetéhez csatlakoztatva képes a „WiSA Certified” hangsugárzókból álló hangrendszer konfigurálni és meghajtani.

Az adóhoz ugyanis egy iOS vagy Android mobilalkalmazással állítható be az akár 7.1 csatornás hangrendszer (ugyanez lehetséges az LG TV hangszóró beállítási menüjéből is, de ezek a TV-k csak legfeljebb 5.1-es hangrendszert támogatnak). Az alkalmazással nemcsak az egész hangrendszer hangereje szabályozható, de külön lehet beállítani az egyes hangsugárzók szintjét, egy 10-sávos audio EQ-t és hangzásmódok közül is választhatunk.

Az Axiim LINK főbb jellemzői:
  • WiSA kompatibilis adó 24bit/96kHz vezeték-nélküli audio csatlakozással
  • Időszinkronizálás +/-1 µs a csatornák között, 5,1 ms késleltetéssel
  • Akár 7.1 csatornás vezeték-nélküli térhangzás; audiofeldolgozás 10-sávos EQ, basszusmenedzsment és egyebekhez
  • USB 2.0 nagysebességű USB audio támogatása
  • Bluetooth 4.2 mobileszközökhöz való csatlakozáshoz
  • Távkezelő alkalmazás iOS és Android okostelefonokhoz és táblagépekhez
  • A hangsugárzók és a LINK firmware-frissítése a mobilalkalmazáson keresztül

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .