BT és Samsung: kísérleti élő 8K sportközvetítés és annak ígérete

Az első brit nyilvános élő 8K sportközvetítés a BT Sport stúdiótechnikájával és a Samsung QLED 8K TV-in volt látható a mérkőzés helyszínén.


A Samsung közleménye szerint február 27-én lezajlott az Egyesült Királyságban első kísérleti élő 8K sportközvetítés. Ennek során a BT Sport külső közvetítőeszközeit felhasználva az Emirates Stadion különböző helyein felállított Samsung Q950TS QLED 8K TV-ken nézhette meg néhány meghívott újságíró az Arsenal és az Olympiacos közötti UEFA Európa Liga mérkőzést. A közvetítésben a képernyőkön megjelentett 8K felbontású és HDR10+ formátumú nagy dinamikatartományú kép videojelét 48 Gigabit/sec direkt és 60 Megabit/sec HEVC tömörített bitfolyamként is továbbították.

Forrás: Forbes

A Forbes újságírója, John Archer beszámolója szerint: „Miután ott voltam, hogy személyesen lehessek szemtanúja, megerősíthetem, hogy a fő bemutató anyag látványosnak tűnt. A részletek szintje egyértelműen magasabb volt, mint akár a legjobb 4K élő sportképeké, amit láttam. Teljesen eltűnt a képstruktúra érzete, és csak valóságosabbnak érződött a kép.”

A 8K felvételt egy Sony UHD8300 kamerával készítették, másodpercenként 50 képkockával alatt és nagy dinamikatartománnyal, míg a közeli felvételeket 4K-ból skálázták fel. John Archer viszont úgy találta, hogy még ez a viszonylag magas képsebesség sem elegendő a látható mozgáselmosódás elkerülésére, pont a 8K kivételes tisztaság miatt.

Az iparág egyik legfejlettebb TV stúdiójából működő BT Sport, világelsőként virtuális valósággal, Dolby Atmos hanggal, 4K UHD képminőséggel és külsőközvetítéseivel a sport-műsorszolgáltatás vezető megújítója. A tavaly indult BT Sport Ultimate műsorszolgáltatás a világon először kínál rendszeres sportműsorokat nagy dinamikatartományú (HDR) 4K UHD képpel és Dolby Atmos hanggal.

Jamie Hindhaugh, a BT Sport vezetője szerint: „A mai közvetítés a Samsung együttműködésével folytatja a BT küldetését, hogy nézőinket a sport középpontjába helyezzük és a lehető legnagyobb élményt szolgáltassuk számukra.”

Az eseményen a BT elmondta, hogy tervezi egy 8K sport streaming szolgáltatás elindítását, ami focimeccseket tesz majd elérhetővé egy alkalmazáson keresztül Samsung 8K TV-ken 8K/50Hz-es HDR képminőséggel és talán 60-80 Megabit/s közötti bitsebességű HEVC tömörítést használva, ami kompatibilis bitfolyam lenne a 2018 végétől megjelent és minden más Samsung 8K TV számára. A műsorszolgáltató ugyanakkor fontolóra veszi az új AV1 videoformátum használatát is, amit viszont csak a 2020-as Samsung és LG 8K TV-k (vagy egy lehetséges jövőbeli médiadoboz HDMI 2.1 csatlakozóval) képesek dekódolni.

A BT a 8K streaming szolgáltatás elindítására konkrét időpontot nem jelentett be, de nyilvánvalóan utalt arra, hogy ez valamikor a 2020/2021-es labdarúgó-szezonban lehetséges.

Jelenleg lényegében még nincs 8K tartalom a 8K TV-khez. Fizikai lemezformátumban nem valószínű, hogy lesz 8K, és a legtöbb műsorszolgáltató még csak a Full HD felbontásra vált. A YouTube rendelkezik már 8K videotárral, de nincs jelenleg 8K TV, ami kész lenne 8K streaming videók kezelésére. A Rakuten TV dédelgetett 8K terveket 2019-ben, de ezek nem váltak valóra. A legnépszerűbb streaming szolgáltatások, mint az Amazon és a Netflix 8K tartalmakkal kapcsolatos tervei nem ismertek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .