Apple TV: a tvOS 11 már letölthető és jön a Dolby Atmos

1. Oldal

Az új funkciókat felvonultató tvOS 11-el az Apple több országba is elviszi „TV app” műsorkalauz alkalmazását, az Airplay 2-re egy kicsit várni kell és valamikor a Dolby Atmos is támogatott lesz.


Az Apple TV operációs rendszerének harmadik jelentős verziója az iOS verziószámlálását követő tvOS 11 már két napja elérhető és letölthető a 2015-ös 4. generációs Apple TV-re és az új Apple TV 4K-ra.

Apple_TVOs11 (2).jpg
A „TV app” műsorkalauz alkalmazás ebben a hónapban már működik majd Ausztráliába és Kanadába, majd később még idén Franciaországban, Németországban, Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban is. A sportműsorok és sporthírek élő közvetítései is még ebben az évben bekerül a TV app-ba. Az új operációs rendszerrel a Siri beszédfelismerés is megújul, hogy segítsen a 4K HDR tartalmak megtalálásában.

A tvOS 11 egyik legfontosabb új funkciója az Airplay 2 megújuló vezeték-nélküli audioprotokoll, ami támogatja majd a többszobás hangmegosztást is és a HomeKit integrációt, de egy kicsit még várni kell, amíg teljes potenciálját kinyitják. Úgy tűnik az Apple nagy terveket dédelget vezeték-nélküli audioplatformját illetően, amivel a HomePod hangszóró decemberi megjelenésével együtt rukkolnak ki.

A tvOS 11 ezenkívül néhány további apróbb funkciót is tartalmaz, mint az Airpods fülhallgató automatikus párosítása, a „Home Screen Sync” szinkronizálás, sötét és világos hátterek közötti automatikus váltás, a frissített „Computers” alkalmazás, az új képernyővédők 4K HDR minőségben, az értesítések és egyebek.

Tudni kell, hogy az új operációs rendszerrel a 2015-ös 4. generációs Apple TV is képes lesz dekódolni a hatékonyabb HEVC tömörítésű tartalmakat.

A tvOS 11-ben felfedezték egy harmadik HLG (Hybrid Log Gamma) HDR formátumot, amit élő közvetítésekhez vagy streaming tartalmakhoz használhatnak. Ehhez azonban HDMI 2.0b interfészre lenne szükség. Az Apple TV 4K kimenete azonban most csak HDMI 2.0a, de lehetséges, hogy az interfész vezérlője firmware frissíthető egy későbbi időpontban.

A játékosok fejlettebb játékokra számíthatnak, azzal, hogy az Apple a telepítési csomag korlátját 200 MB-ról 4 GB-ra növeli. A kezdeti telepítés után a játékok akár 24 GB adatot is letölthetnek a háttérben játék közben. Tavaly a cég megváltoztatta azon döntését, hogy minden játéknak működnie kell a távirányítóval. Vagyis lehetnek játékok, melyekhez szükség van játékvezérlőre.

Az Apple TV 4K médiadobozt már áttekintő The Verge érdekes részleteket tartalmaz a jelenleg még nem támogatott Dolby Atmos kapcsán.

A cikkíró Nilay Patel azt írja: „Az Apple azt mondta, hogy az Atmos hiányát nem a hardver korlátozza, és a támogatás tervbe van véve.”

Kapcsolódó linkek:

Apple TV 4K: az új médiabox A10X chippel, 4K/HDR-el
Apple TV: újdonságok a tvOS 11 operációs rendszerben
Jön a többszobás audiót támogató Airplay 2 protokoll

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .