Apple tvOS/iOS 13.2: új AirPlay TV-re funkcióval

Az Apple tvOS és iOS közelgő 13.2 frissítéseivel jön az „Automatikus AirPlay TV-re”, az „Átvitel HomePod-ra”, és az AirPlay 2 eszközök integrálása HomeKit automatizálásba és sémákban.


Az Apple tvOS és iOS rövidesen megjelenő 13.2 szoftverfrissítése egyebek mellett új funkcióival könnyíti meg videók küldését iPhone vagy iPad készülékekről az Apple TV-re és az LG, a Samsung, a Sony és a Vizio AirPlay2 támogatású TV-ire.

Az új „Automatically AirPlay to TVs” (Automatikus AirPlay TV-re) funkció lehetővé teszi, hogy az iPhone/iPad „megtalálja és automatikusan csatlakozzon a közeli Apple TV-hez, amit gyakran használ, mikor tartalmakat játszik le alkalmazásokból az AirPlay rendszeresen használatával”. Az opció beállítható automatikusra, rákérdezésre és ki is kapcsolható.

Ráadásul az Apple azt mondja, hogy amikor a Siri nézésre javasol egy tartalmat a feloldó képernyőn, akkor a videót egy érintéssel lehet elküldeni az Apple TV-re vagy a kompatibilis TV-re. Várhatóan sok „ajánlás” érkezik majd a rövidesen induló Apple TV+ streaming szolgáltatás tartalmaiból.

Új a „Transfer to HomePod” (Átvitel HomePod-ra) funkció is, amely lehetővé teszi, hogy „az iPhone-t a HomePod tetejéhez közelítve átadja amit lejátszik”.

A fenti új funkciók az iOS általános beállítási menüjében az „AirPlay & Handoff” alatt találhatók.

Izgalmas lehetőségeket nyújtanak a HomeKit automatizálásban és sémákban az Airplay 2 kompatibilis eszközök – kompatibilis TV-k, hangsugárzók és az Apple TV médiadoboz támogatása. Ez az iOS 13 bétaverziójában már megjelent, de a most nem működő lehetőség az iOS 13.2 és a tvOS 13.2 verziókban válik újra elérhetővé.

A HomeKit automatizálással például beállítható, hogy a hangsugárzók automatikusan leállítsák a zenelejátszást, amikor az utolsó személy is elhagyja a házat. A világítás és a zene megszólaltatásnak aktiválása is beállítható egy adott napszakra, vagy amikor a felhasználó belép otthona egy adott szobájába. Az AirPlay automatizálás indítható egy HomeKit kompatibilis érzékelő észlelésére is. AirPlay eszközt viszont még nem lehet beállítani indítóként, ami valami más készüléket vagy sémát kapcsolna be.

Az AirPlay 2 eszközök HomeKit automatizálásban való használatához szüksége van egy HomeKit központra, ami lehet például egy Apple TV médiadoboz vagy HomePod okos hangsugárzó. Az utóbbi még vár a szükséges frissítésre.

Egyedi HomeKit sémák létrehozásával egy érintéssel együtt szabályozhatóak le a fények, engedhetőek le a redőnyök és indítható a zenelejátszás az AirPlay 2 eszközön.

Jelenleg csak a hang támogatott, de nem nehéz elképzelni, hogy az Apple a támogatást a videóra is kiterjesztve lehetővé teszi, hogy a videolejátszás az Apple TV+, a Netflix vagy más szolgáltatások valamelyikéről automatikusan induljon, vagy gombnyomásra (sémával) vagy egy Siri hangparancsra. Akár az is megoldható, hogy az AirPlay 2 kompatibilis TV automatikusan bekapcsol egy adott időben és ráhangolódik egy sportközvetítésre.

A Samsung 2018-as és 2019-es TV-i csak az AirPlay 2-t támogatják, míg az LG és a Sony (a frissítés még várat magára) bizonyos TV-i és persze az Apple TV médiadobozok támogatják a HomeKit-et is.

Az iOS 13.2 és tvOS 13.2 végleges változata várhatóan valamikor októberben vagy novemberben jelenik meg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .