CBHD lemezlejátszót importál egy brit cég

1. Oldal

A CBHD nagy siker Kínában, és a brit internetes importőr által kínált lejátszó és a hozzá csomagolt 14 lemez azt jelenti, hogy a Blu-ray alternatívájának szánt lemezformátum akár újabb globális formátumháborút indíthat el.


A HD DVD optikai lemez technológiáját felhasználva a kínai kormány támogatásával kifejlesztett CBHD (China Blue High-Definition) lemezformátum hatalma sikerrel indult el Kínában. A még csak néhány hónapja piacon lévő két gyártó (TCL és Shinco) által előállított egy-egy lejátszóból máris háromszor annyit adnak el, mint Blu-ray lejátszókból. A CBHD műsoros lemezek 50 jüanos (kb. 1.300 Ft) fogyasztói ára negyede a Blu-ray filmek árának.

Nem meglepő tehát, hogy az illetékes kínai iparági szövetség (CHDA) szeptemberi bejelentése szerint jövőre a jelenlegi kettőről tízre növekszik a CBHD hardvergyártók száma, amelyek 1 millió lejátszót fognak eladni, 1000 CBHD műsoros lemezből lehet majd válogatni, és végül három éven belül az eladott lejátszók száma eléri a 10 milliót.

A bejelentéshez csatlakozva a formátumot támogató Warner Home Entertainment helyi vállalat azt közölte, hogy további amerikai tartalomszolgáltatóként a Universal és a National Geographic is a CBHD mögé áll. A tervek szerint a Warner és a kínai filmeket forgalmazó China Record már idén 100 cím feletti műsoros lemezt kínálnak videó és könyvesbolthálózatokban és elektronikus kereskedők weboldalain.

A hollywoodi stúdiók azért lehetnek érdekeltek az olcsóbb CBHD formátumban megjelentetni filmjeiket, mert így ellensúlyozhatják a kalózmásolatok terjesztése miatt elszenvedett veszteségeiket. A Blu-ray lemezek terjesztését Kínában igencsak sújtja az úgynevezett „BD-9” illegális lemezek forgalma. Ezek a Kínában jelenleg 5 dollárért (kb. 900 Ft) árult lemezek tulajdonképpen Blu-ray filmek AVCHD formátumú H.264 video kódolással letömörített és DVD-R lemezre másolt változatai, amelyeket a legtöbb Blu-ray lejátszó képes lejátszani.

A kínaiaknak szánt formátum azonban már Kínán kívül is kapható, sőt az Egyesült Királyságban tevékenykedő GBAX internetes importőr kínálatában már meg is jelent az első CBHD lejátszó.

CBHD_TCL_lejatszo.jpg
A 260 fontért (kb. 76.000 Ft) kínált TCL THBD-1008 dobozában a lejátszó, a táp, az AV és a HDMI kábelek mellé 14 nagyfelbontású filmet tartalmazó DBHD lemezt csomagolnak, amelyek között 6 angol nyelvű film található (Aviátor, Véres gyémánt, Invázió, A sziget, Árvíz, Posiedon), a többi kínai.

Maga a lejátszó 220/240 Volt 50Hz-es hálózatról működik, angol nyelvű menüje is van, és a DVHD lemezek mellett a DVD, a CD lemezeket valamint az MP3 hangfájlokat is lejátssza. A HDMI mellett komponens (YUV) és kompozit videokimenete, valamint egy analóg sztereo és egy optikai digitális audiokimenete is van a készüléknek (ezen utóbbin feltehetően Dolby Digital bitfolyam nyerhető ki).

Kapcsolódó linkek:

A Warner filmstúdió támogatja HD DVD kínai változatát a DBHD-t
Blu-ray licenc beszerzési program jöhet létre
Kalózok már a Blu-ray vásárlókat célozzák másolataikkal
A HD DVD eladás még mindig meglepően erős az USA-ban
A Blu-ray kínai versenytársa a CBHD támasztaná fel a halott HD DVD-t?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .