ColorSpark HLD: áttörést ígér az új LED fényforrás (Frissítve)

A Philips Lighting fejlesztette ColorSpark High Lumen Density (HLD) LED fényforrással a vetítők 2500 – 5000 lumen közötti fényáramot produkálhatnak, és egy felmérés megkérdezettjeinek többsége pozitívan értékelte az ezzel felszerelt vetítő képét.


A Philips Lighting új szilárdtest fényforrása, a ColorSpark High Lumen Density, vagy röviden HLD áttörést jelent a LED-es világítási technológiában. A LED fényforrású projektorok eddig csak korlátozott fényáramot tudtak kibocsátani, mert nem képesek elég fényt összefogni a kép vetítéséhez. Az új design ezt az akadályt töri át.

Frissítés 2016. február 11.:

Az ISE 2016 kiállításon megjelentek az első HLD LED fényforrás technológiát alkalmazó projektorok.

HITACHI_LP-WX3500_LP-WU3500.jpg
A HITACHI új üzleti és oktatási célú LP-WX3500/LP-WU3500 (WXGA/WUXGA) DLP vetítői 3.500 lumen fényáramot produkálnak. Ezekben a vörös és kék fényt előállító külön LED-ek mellett az alábbiakban leírt foszforkerámia alapanyagú HLD rúd alakítja át az azt megvilágító kék LED-ek fényét koncentrált zöld fénnyé.

A Philips azt állítja, hogy a technológia 2. generációs implementációjával elméletileg a vetítők legfényesebb (Bright) képmódjukban 5.000 lumen, nagyjából Rec.709 színtartományú (Color) képmódban pedig 2.500 lumen fényáramot produkálhatnak. A pontos Rec.709 a zöld további fényveszteséggel járó szűrését tenné szükségessé, ami a vetítőgyártókra marad.

Ugyancsak HLD LED fényforrás működik az Optoma (Coretronic) 4K prototípusában és a leendő BenQ X12000 4K UHD házi-mozi csúcsvetítőben.

Frissítés 2015. július 22.:

A Philips június 15-én, az InfoComm kiállításra időzítve kiadott sajtóközleményéből nagyjából kiolvasható, hogy a ColorSpark HLD technológia kulcseleme, az úgynevezett HLD rúd, milyen szerepet tölt be ebben az úttörő újításban.

A vetítők az un. étendue-t (egyszerűbben a fénysugár széttartását, szóródását) korlátozó rendszerek, és optikai rendszerként akkor tökéletesek, ha a képet a fényforrással azonos étendue-vel állítják elő. Az eddigi LED fényforrás technológiával ez nem volt lehetséges. Most először a Philips ColorSpark HLD LED technológia nagy fényáram sűrűséget tud biztosítani egy kis felületű képmodulátoron is. Az innovációs áttörést a HLD rúd használata hozta el, ami a kék LED-ek fényét átalakítja és javítja a fényforrás fókuszáltságát (az étendue-t), hogy az illeszkedjen a képmodulátorhoz:
1. A LED-ek kék fényét összegyűjti a rúd.
2. A rúd belsejében a fény zöldé átalakul új fényforrást formálva.
3. A belső visszaverődések révén a fény az úgynevezett orron keresztül lép ki.
4. A homlokfelülete és a kilépési szög határozza meg a fényforrás étendue-jét.

Philips ColorSpark HLD LED fényforrás nagyobb és szélesebb színskálát tesz megjeleníthetővé, mert a legtisztább színösszetevőket biztosítja a zöldhöz a vörössel és a kékkel együtt.

Frissítés 2015. június 15.:

A Philips ColorSpark HLD LED technológiát népszerűsítő kiadványa szerint, az eddigi LED fényforrásnál négyszer több az új technológia zöld moduljának fényárama, minek eredményeként akár háromszor több lumen jut a vetítővászonra, és ez színes fénykibocsátásra vonatkozik.

ColorSpark_HLD_LED_rud_modul.jpg
A kiadványból az is kiderül, hogy az eddigi korlátozott fényerejű vetítőkben alkalmazott LED-ek fénye nem illeszkedik a modern kisméretű képalkotó (képmodulátor) eszközökhöz. A kibocsátott fénymennyiség növelése nem válasz a problémára, viszont a fény sokkal erősebb fókuszálása igen, és a ColorSpark HLD LED technológia pont ezt teszi. Egy úgynevezett High-Lumen-Density (magas fénysűrűségű) rudat használva a korábbinál több fényt tudnak küldeni egy kisebb térbe, fényesebb képet és jobb színtisztaságot produkálva.

 

A Philips, hogy felmérje mire képes a ColorSpark HLD elvégzett egy 300 ember megkérdezésén alapuló összehasonlító vizsgálatot. Ebben a résztvevők négy különböző félvezető fényforrás technológiát alkalmazó jelöletlen projektor vetített képei alapján ítélhették meg, hogy milyen fényes és színes az új fejlesztésű LED alapú fényforrással felszerelté, illetve tetszik-e az nekik. A teszt összeállításáról, kalibrálásáról, a tesztképekről, a feltett kérdésekről és eredményeiről készült „fehérkönyv” itt olvasható.

A tesztben egy szokványos konferenciatermet szimuláltak, amelyben egy 100-150 lux fölülről lefelé irányuló környezeti megvilágításnak kitett 203 centis (80 inch) matt fehér vászonra vetítettek. A Philips által módosított ColorSpark HLD fényforrású vetítő mellett három másik vezető márka megvásárolható RGB LED, Lézer-foszfor illetve LED/lézer hibrid fényforrású projektorát használtak. Az összes projektort sRGB képmódba állították, feltételezve hogy ebben a módban legpontosabbak azok színei. A felmérésben résztvevőknek 15 képet vetítettek le, majd rangsorolniuk kellett a vetítőket aszerint, hogy melyiket érzékelték a legmagasabb fényerejűnek, a legpontosabb színűnek, a legkellemesebb színűnek, a legjobb kontrasztúnak, a legjobb képminőségűnek.

ColorSpark_HLD_LED_tablazat.jpg
A felmérés női, férfi és színvak résztvevői minden kérdésben a ColorSpark HLD fényforrású vetítőt értékelték a legmagasabbra.

A június 17-19. között a floridai Orlandóban megrendezésre kerülő infoComm kiállításon az Optoma bemutat egy 3.000 lumen fényerejű prototípus DLP vetítőt ColorSpark HLD fényforrással.

Kapcsolódó linkek:

Optoma HD91+: az új LED fényforrású házi-mozi csúcsvetítő
Epson EH-LS10000: bemutatták a lézeres csúcsvetítőt Európában is
LG PF1500: kapható az új LED vetítő 1080p felbontással (Frissítve)
ViewSonic Pro9000: egy izgalmas 1080p lézer/LED vetítő
Sony: nagyhatásfokú RGB lézer fényforrás vetítőkhöz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .