DVB: jóváhagyás előtt a 3DTV specifikáció

1. Oldal

A Digital Video Broadcast (DVB) „Technical Module” elnevezésű szervezete jóváhagyását adta a DVB-3DTV azaz a digitális 3D műsorterjesztő televíziós szabvány specifikációjára.

DVB_3DTV.jpgA DVB Technical Module által jóváhagyott „Frame Compatible Format” (DVB „Phase 1”) megnevezésű, a jelenlegi HDTV képformátummal kompatibilis első DVB-3DTV szabvány a műsorterjesztők, köztük a BSkyB valamint a Canal + által kidolgozott terveknek megfelelő rendszere lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtartsák és használják jelenlegi set-top box vevőkészülékeiket. Mindössze egy új 3D kompatibilis TV készülékre vagy képmegjelenítőre van szükségük a digitális műsorterjesztő csatornán keresztül vett 3D adás élvezetéshez.

A még múltév júliusában elkészített és elfogadott követelményeket követve a szabványban az 1080i adások esetében az úgynevezett „Side by Side”, vagyis a bal- illetve jobbszembe szánt, fele felbontásra (960×1080 pixel) összenyomott képeket függőleges vonal mentén megosztva egymás mellett egy képkockává egyesítő 3D formátumot fogják használni. A 720p formátumú televíziós jelek esetében vízszintes osztás mentén egyesítik az 1280×360 pixel felbontású képeket.

A DVB szakértői jelenleg tárgyalnak a „Phase 2”, azaz a 2. fázis rendszeréről, ami már a szolgáltatásokkal és a kezelési kényelemmel kapcsolatos követelményekre helyezi a hangsúlyt. Olyanokra, mint például a 3D adások megjelenítése 2D-ben és a 3D képek egyéni igénynek megfelelő mélységének beállítási lehetősége. A DVB 2. fázis rendszerének tesztelése jelenleg zajlik Koreában.

A DVBFormális Irányító Testületének jóváhagyása és a szabvány közzététele február végére várható.

Kapcsolódó linkek:

Élő 3D közvetítés az El Clásicóról a UPC digitális kábelen
Discovery 3D csatorna Európának is
Szabadon fogható a Roland Garros 3D teniszközvetítése
DVB: 3D TV szabvány még 2010-ben
Áprilisban indul Európa első 3D TV csatornája a Sky 3D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .