Epson: az első 3D házi-mozi vetítők már kaphatóak

1. Oldal

Már forgalomban vannak az Epson új nagyfényerejű 3D kép vetítésére is alkalmas 3LCD házi-mozi projektorai az EH-TW6000W, EH-TW6000 és EH-TW5900, amelyek szinte bármilyen fényviszonyok között élvezhető képet biztosítanak.
Az IFA kiállításon bemutatott öt új Epson 3D házi-mozi vetítőből először három kerül forgalomba. Ezek mindegyike tetemes fehér illetve színes fénykibocsátással és magas dinamikus kontrasztaránnyal képes 1080p felbontású 2D illetve szekvenciális 3D képkockák vetítésével és aktív képzáró szemüveggel sztereoszkópikus képélményt előállítani.

Az új 3LCD vetítők Crystal Clear Fine (C2 Fine) technológiájú új D9 LCD képmodulátor paneljeikkel és automatikus fényszabályzó írisszel magas dinamikus kontrasztarányt biztosítanak. Az új panelek 480 Hz-es „Bright 3D Drive” meghajtási technológiájával az aktív képzáró szemüveg kitakarási időtartamát felére csökkentve a látott 3D kép is világosabb.

Epson_EH-TW6000_hatlap.jpg
A fekete házú EH-TW60004408 és a fehér kivitelű EH-TW6000W4409 egyaránt maximálisan 2.200 lumen fehér és színes fényáramot állíthatnak elő, 2D kontrasztarányuk pedig 40.000:1 a 100% fehér (írisz: nyitva) illetve a teljes fekete (írisz: zárva) között mérve. Az ugyancsak fehér házú EH-TW59004410 esetében a gyártó 2.000 lumenre, illetve 20.000:1-re specifikálja ezeket az értékeket.

A tetemes fényerőre szükség is lehet, ha világosabb helyiségben akarunk nagyobb méretű vagy 3D képet vetíteni, de az igazán tökéletes filmélményhez ajánlott teljesen sötét szobában bőségesen elegendő a projektorok takarékos (ECO) üzemmódjának fényereje is, ami ráadásul a 230 W-os E-TORL lámpa élettartamát is 4000-ről 5000 órára növeli. A projektorokat új színmódokkal és automatikus színoptimalizálással látták el, hogy különböző fényviszonyok között lehessen velük megfelelő képet vetíteni. Az utóbbi funkció a környezeti megvilágítást érzékelve választja ki az optimális színmódot.

Az új projektorok osztott képernyőn két (egy HDMI és egy másik) forrás képét is vetíthetik egyszerre. Az osztott képen két egyaránt 960 pixel széles kép, vagy egy nagyobb és egy kisebb kép jeleníthető meg.

A korábbi modellekkel szemben a vetítők 1,6-szeres nagyításátfogású lencséje csak egy fix függőleges – tehát nem beállítható – képeltolással rendelkezik (a vetített kép alja nagyjából az optika tengelyével esik egybe), van viszont automatikus függőleges trapézkorrekció és egy nagyon egyszerűen használható vízszintes trapézkompenzáló csúszka, amikkel a vetítőfelületre nem pont merőlegesen álló projektor képének geometriája pontosítható. Az alig több mint 6 kilós vetítők felállítása így igazán könnyű.

Mindegyik vetítőben két 10W-os hangszóróval kelthető hang, a hátlapon lévő USB csatlakozóba dugott memóriáról pedig fotósorozatokat lehet vetíteni tetszőleges beállításokkal.

Epson_EH-TW6000W.jpg
Az EH-TW6000W vetítő vezeték-nélküli akár 3D jelátvitelt biztosító WirelessHD technológiát is kínál, ami feleslegessé teszi a projektor és a műsorforrás közötti kábelt. A forráskészülék HDMI jelét a projektorhoz mellékelt henger alakú adóegységhez kell csatlakoztatni, amit aztán úgy kell elhelyezni, hogy azt a vetítő elől ne takarja semmi (ez szükséges a 60GHz-es rádiójel biztos vételéhez).

Mindhárom új vetítő gombnyomásra 3D vetítésre kész állapotba hozható és természetesen kompatibilis az 1.4a verziójú HDMI-n továbbított 3D képformátumokkal. A sztereoszkópikus kép nézéséhez szükséges aktív képzáró szemüvegből egyet mellékelnek az EH-TW6000W, EH-TW6000 vetítőkhöz, a EH-TW5900 mellé viszont azt külön kell megvenni.

Kapcsolódó linkek:

Epson: új LCD képmodulátor panelek 3D vetítéshez
Új Epson vetítők a trendi otthoni szórakozáshoz
IFA 2011: öt új Epson 3D házi-mozi vetítő mutatkozik be
A WirelessHD új specifikációja illeszkedik az 1.4-es HDMI-hez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .