iTunes filmletöltés a DVD megjelenéssel egyidejűleg

1. Oldal

Az elmúlt hét minden bizonnyal legfontosabb híre, hogy a hollywoodi stúdiók szinte mindegyike a DVD megjelenésével együtt azonnal lehetővé teszi az új filmek megvásárlását Apple iTunes internetes letöltő oldaláról.
Az iTunes-on friss megjelenéseket és persze katalógusfilmeket is elérhetővé tevő stúdiók listája: 20th Century Fox, The Walt Disney Studios, Warner Bros., Paramount Pictures, Universal Studios Home Entertainment, Sony Pictures Entertainment, Lionsgate, Image Entertainment és First Look Studios. A listáról egyedül az MGM hiányzik a jelentősebb stúdiók közül.

A megvásárlás céljával letöltött filmújdonságok ára 14,99 dollár (kb. 2.450 Ft), a katalógusfilmeké 9,99 dollár (kb. 1.630 Ft).

A bejelentés áttörés az Apple filmletöltő tevékenységének kiépítése szempontjából. Korábban a stúdiók ódzkodtak tőle, hogy a DVD megjelenéssel egyszerre a filmek letöltését is lehetővé tegyék, mert attól tartottak, hogy ez aláássa a nagy haszonnal kecsegtető DVD értékesítést, és feldühíti az olyan fontos kiskereskedelmi forgalmazókat, mint például a Wal-Mart.

Stúdiókhoz közelálló források szerint az áttörést az tette lehetővé, hogy az Apple késznek mutatkozott a szóban forgó DVD-k csomagolási és szállítási költségekkel csökkentett nagykereskedelmi árának megfizetésére.

Korábban az Apple nemigen akarta megfizetni ezt az említett árat, a legtöbb stúdió számára pedig nem tetszett a DVD-knél sokkal alacsonyabb ár, melyen az almás márka árulta a letöltött filmeket. A filmletöltést 2006-ban elindító Apple ez idáig csak a Disney, és kísérleti jelleggel néhány hete a Fox és a Paramount Home Entertainment új filmjeit kínálhatta azok DVD megjelenésével egyidejűleg. Az Apple végül engedett a stúdióknak, bár nem emelt a vásárlók által fizetendő árakon. A stúdiók is belátták ugyanis, hogy a fogyasztók többre értékelik „csomagolt médiát”, azaz a dobozban árult lemezt a digitális letöltéssel szemben, ezért ezek nem képviselhetnek azonos értéket.

A bejelentett lépéssel az iTunes most azonos helyzetbe kerül a rivális Amazon Unbox, CinemaNow és Movielink letöltő szolgáltatásokkal, melyek már 2006 óta a DVD megjelenéssel együtt kínálják a legtöbb nagy stúdió filmjeit.

Úgy tűnik, a stúdióknak egyelőre attól sem kell tartaniuk, hogy az internetes filmletöltés jelentősen csökkentené DVD lemezek eladását, sőt egyes tapasztalatok szerint még akár élénkítheti is azt.

apple_tv_440px.JPG
Az iTunes-ról származó filmek video iPod-on, iPhone-on, Mac-re vagy PC-re feltöltve TV képernyőn is megnézhetőek Apple TV médialejátszót használva.

Kapcsolódó linkek:

PlayStation 3: a Sony kész elindítani a Video Store letöltést
Apple TV: az iTunes-ról már kölcsönözhetőek is letöltött filmek
Apple TV: a vártnál gyengébb a kereslet
Microsoft: december 11-én indul az internetes videopiac Európában is
Apple TV: médiaközpont Steve Jobs módra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .