Apple TV: médiaközpont Steve Jobs módra

1. Oldal

Az Apple TV az iPod sikerét meglovagolva, az iTunes-on elérhető digitális műsortartalmak, vagy a házi PC-n tárolt videók, kép- és hanganyagok akár nagyfelbontású megjelenítését és meghallgatását teszi lehetővé a szokott egyszerű kezeléssel.
Mint általában, idén is egy időben, egy városban (Las Vegas) zajlik a Macworld Expo szakkiállítás és konferencia valamint a CES 2007. Az előbbi szervezői ezzel is azt kívánják kifejezni, hogy van ugye az Apple és aztán a világ többi része.

Steve Jobs az Apple tulajdonos guruja által bejelentett új termékek közül a házi-mozi iránt érdeklődők számára talán a legizgalmasabb a korábban iTV-ként emlegetett, de végül Apple TV névre keresztelt médiaközpont.

apple_tv_440px.JPG
Az Apple TV tulajdonképpen egy intelligens audio-video központ és interfész, mely több külső PC-ről és/vagy az internetről közvetlenül származó videók, kép- és hanganyagok megtekintését és meghallgatását teszi lehetővé a házi-mozi képmegjelenítőjén, illetve hangrendszerén.

apple_tv_csatik.jpg
A kis dobozka 802.11b/g/n AirPort vagy AirPort Extreme vezeték-nélküli illetve 10/100 Base-T Ethernet vezetékes hálózaton keresztül kapcsolódhat az akár öt, a hálózathoz csatlakozó vagy az interneten keresztül távolabbi PC-hez. Az Ethernet mellett USB2.0, HDMI, komponens videó, sztereó analóg és digitális optikai audió csatlakozókat találunk rajta, benne pedig egy 40GB-os merevlemezt, és egy Intel CPU-t, ami az egész motorja.

A digitális és analóg videojel kimeneten nagyfelbontású formátumként csak 720p 60/50Hz felbontás érhető el az ED felbontású 480p60Hz és a PAL 576p50Hz mellett. Csak az MPEG4 H.264 és az iTunes Store-ról való letöltéshez szükséges protected (védett) H.264 CODEC (videotömörítés) támogatott 640x 480, 30 fps, 320x 240, 30 fps valamint 1280x 720, 24 fps felbontások mellett, és csak feltételezhető, hogy ezeket átalakítja olyan formátumokká, melyeket a TV vagy vetítő képként képes megjeleníteni. Ugyancsak megerősítésre vár, hogy az optikai digitális audiókimenet támogatja-e a Dolby Digital 5.1-et.

apple_TV_kezelofelulut.jpg
Az akár PC-ről származó, akár közvetlenül internetes oldalakról stream-ként beérkező filmeket, fényképeket, tv és podcast műsorokat az Apple-től megszokott módon, egyszerűen, kényelmesen lehet a TV-hez, vetítőhöz és a házi-mozi hangrendszerhez továbbítani. A digitális média-gyűjtemény egy szimpla mégis praktikus távirányító és a Front Row szoftverből ismert intuitív kezelőfelület segítségével böngészhető.

Az Apple TV használatához szükség van az iTunes 7 szoftverre, mely Mac OS X 10.3.9 vagy újabb változatot futtató Mac számítógépen, vagy Windows XP SP2 vagy újabb változatot futtató PC-n működhet. Az internetes tartalmak eléréséhez szélessávú Internet-elérés is szükséges, az iTunes Store viszont csak bizonyos földrajzi régiókban hozzáférhető.

Az Apple TV elvileg már kapható Amerikában, 299 dollárért (kb. 59.000 Ft).


Kapcsolódó linkek:

Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára
Az Egyesült Államokban már legálisan letölthetőek bizonyos hollywoodi filmek
CES 2006: a Google internetes videoletöltő szolgáltatást indít
Legálisan letölthető hollywoodi filmek az Interneten
Mit hozhat az új, videolejátszós Apple iPod
Nagyfelbontású videó az Interneten
A hollywoodi stúdiók a legális filmletöltés megteremtésére készülnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .