Új optikai lemezformátum szabvány archiválásra 2015-től

1. Oldal

A Sony és a Panasonic „Archival Disc” optikai lemezformátuma a hosszú távú adattárolás bővülő piacát célozza meg, és a kezdetben 300 GB-os egyszer írható lemez kapacitása majd 1 TB is lehet.
A múlt nyáron jelentették be, hogy új 300 GB-os optikai lemezt fejleszt a Panasonic és a Sony, és ma hivatalossá vált, hogy az új szabványos lemezformátum az „Archival Disc” elnevezést viseli majd.

Archival_Disc.jpg
A professzionális célra felhasználható újgenerációs optikai lemez a környezeti hatásoknak, pornak, víznek, hőmérséklet- és páratartalom-változásnak ellenállva biztosíthatja nagymennyiségű adatok hosszú távú tárolását, akár különböző formátumgenerációk közötti kompatibilitással. A korábban a DVD és a Blu-ray Disc lemezek kidolgozásában is részt vett Sony és Panasonic az archiválási piac várható növekedésére tekintettel fogott bele a fenti tulajdonságokkal bíró szabványos lemezformátum közös fejlesztésébe.

Az „Archival Disc” egyszer írható kétoldalas, oldalanként 3 rétegű „Land and Groove” formátumú lemez kezdeti kapacitása 300 GB (lézer hullámhossza 405 nanométer, numerikus apertúra 0,85, sávtávolsága 0,225 mikrométer, bithosszúsága 79,5 nanométer, Reed-Solomon hibajavító kódolás). A későbbiek során a visszafelé kompatibilis jelfeldolgozó technológiák újabb generációival a lemezkapacitás 500 GB-ra majd 1 TB-ra bővülhet.

Az archiválási kapacitások iránti igények jelentősen növekedtek a filmterjesztő iparban valamint a felhő alapú adatközpontokban, ahol a hálózati szolgáltatások miatt egyre nagyobb adatmennyiségű adatott kell kezelni. Többek között ezek számára igyekszik megoldást kínálni az új szabványos lemezformátum.

Sokan várnak már a Blu-ray 4K szabványra, de az „Archival Disc” bejelentésében semmi nem utal arra, hogy azt esetleges 4K filmek terjesztésére is használnák.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray 4K: év végére kész lehet a szabvány
Sokszorosíthatóak a Blu-ray 4K-hoz való 100GB-os lemezek
Új 300 GB-os optikai lemezt fejleszt a Panasonic és a Sony

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .