JBL Synthesis: AV komponensek profi hálózati audiotechnológiával

A JBL Synthesis SDP-55 és SDR-35 AV processzor és vevőerősítő kínálnak először a sokcsatornás audiót hálózaton továbbító Dante technológiát.


A JBL Synthesis elnevezésű termékcsaládja és az azokból felépülő hangrendszerek már régóta a házimozik legfelsőbb szintjét képviselik. A márka nevét viselő AV processzorok és AV vevőerősítők korábban tulajdonképpen a Lexicon termékei voltak, míg mostanság a szintén a HARMAN csoporthoz tartozó Arcam AV processzorok és vevőerősítők alapjaira épülnek. A márka jelenlegi SDP-75 csúcsprocesszora viszont a Trinnov Altitude 16 processzorral azonos.

Idén két új úgymond belépő komponenssel bővült a JBL Synthesis termékválasztéka, az Arcam eredetű 16-csatornás jelfeldolgozást biztosító SDP-55 AV processzorral és az ezzel majdnem azonos, de a 16 szimmetrikus XLR kimenet helyett 7x 100W (8Ω, 1kHz, 0,2% THD, az összes csatornát hajtva) G osztályú végfokot kínáló SDR-35 AV vevőerősítővel. Külső végerősítőkkel kiegészítve a 16 csatorna sokféle hangsugárzó-elrendezés meghajtását biztosítja, melyek közül a 9.1.6 lehet a legelterjedtebb konfiguráció.

Az SDP-55 és az SDR-35 is négy függetlenül konfigurálható DSP csatornát kínál, megfelel az IMAX Enhanced program minősítésének és dekódolja a Dolby Atmos, a DTS:X valamint az Auro-3D hangformátumokat. Mindkettőben működik a DTS Virtual:X 3D virtualizációs technológia mellett a valamikor még a Lexicon, most már a HARMAN által fejlesztett Logic16 felkeverő eljárás legújabb verziója is, ami háromdimenziós hangteret állít elő bármely bemeneti forrásból a mono hangtól a 15.1 csatornásig.

A modellek minden csatornájában új csúcsminőségű 24 bit/192 kHz-es ESS Saber 9028 Pro D/A konverter működik 114 dB dinamikatartománnyal, a Dirac Live szobakorrekciónak pedig része a több mélynyomó rendszerbe integrálását biztosító legnagyobb tudású új basszuskezelő csomag is.

A komponensek hét be- és három (2 + 1 második zóna) kimeneti HDMI csatlakozója támogatja a HDR10, HDR10+, Dolby Vision és HLG nagy dinamikatartományú (HDR), valamit a 3D formátumokat HDCP2.2 tartalomvédelemmel. A HDMI 2.0b specifikációnak megfelelő HDMI kártya cserélhető, így könnyen frissíthető majd a teljes HDMI 2.1 specifikációnak megfelelőre.

Természetesen zenék is hallgathatóak az új komponenseken Ethernet vagy Wi-Fi kapcsolaton át a Spotify Connect, a beépített Chromecast, az Apple Airplay 2, a Roon, a Harman Luxury MusicLife alkalmazása révén, vagy közvetlenül USB meghajtóról lejátszva, illetve Bluetooth kapcsolaton keresztül aptX HD-val.

A fentiek persze sok más konkurens AV processzorban és AV vevőerősítőben is megtalálhatóak, de van valami, amiben első és ezidáig egyedülálló a JBL Synthesis SDP-55 és SDR-35. Mindkettő tartalmazza a professzionális hangtechnika világában igen elterjedt, internetes protokollon AV tartalmat továbbító Audinate Dante AV-over-IP technológiát. Ez a hálózati technológia tömörítetlen többcsatornás digitális audiót képes nulla közeli késéssel és teljes szinkronizálással eljuttatni a kompatibilis készülékek között. A két új komponens a feldolgozott audió mind a 16 csatornáját, valamint a 2. zóna audiojelét (összesen tehát 18 csatornát) továbbíthat bármely Dante kompatibilis vevőeszközre szabványos hálózaton keresztül. A Dante feleslegessé teszi a sok nehézséget okozó, drága analóg vagy sok-eres kábelezést, amit olcsó, könnyen beszerezhető és telepíthető CAT5e és CAT6 kábelekkel vált ki, gazdaságos megoldást kínálva. A Dante rendszerhez a kábeleken kívül csak egy alkalmas Ethernet „switcher” adatkapcsolati eszközre van szükség és könnyen elvégezhető szoftveres konfigurációra. A JBL Synthesis termékcsaládban vannak Dante kompatibilis végerősítők is, de más gyártók is széles választékban kínálnak ilyet és más kompatibilis audiotermékeket. A Dante a médiát és vezérlést egyetlen szabványos IP hálózaton integrálja a teljes rendszerhez végtelen számú alkalmazási lehetőséget kínálva.

A JBL Synthesis termékek áraihoz képest kedvezőnek mondható, hogy az SDP-55 1,9 millió Ft alatt elérhető, és az SDR-35 sem kerülhet többe 2,5 millió Ft-nál.

JBL Synthesis SDP-55 és SDR-35 fontosabb jellemzői:
  • Magával ragadó nagy felbontású hang: 16 csatornás, nagy felbontású processzálás, 4 a felhasználó által konfigurálható csatornával számos hangsugárzó-összeállítási lehetőséget kínál Dolby Atmos, DTS:X3D, Auro 3D térhangzás alkalmazásokhoz.
  • Dante Network Audio: a feldolgozott audió mind a 16 csatornája és a 2. zóna egy szabványos hálózaton át egyetlen CAT5e, CAT6 kábelen vezethető. A Dante könnyen megvalósítható és kompatibilis a Dante képes JBL Synthesis erősítőkkel.
  • IMAX Enhanced: az IMAX Enhanced minősített AV komponens a DTS:X  hangformátum dekódolását az IMAX Enhanced tartalmakban elérhető IMAX filmhangkeverés teljes dinamikatartományának megfelelő reprodukálására optimalizálták.
  • Hálózati és Bluetooth streaming: zene Ethernet vagy Wi-Fi kapcsolaton át a Spotify connect, a beépített Chromecast, az Apple AirPlay 2, a Roon, a Harman Luxury MusicLife applikáció segítségével kontrollálva, vagy közvetlenül USB meghajtóról illetve Bluetooth kapcsolaton át aptX HD-vel lejátszva.
  • SDP-55 szimmetrikus XLR kimenetek: 2V RMS (max. 10V RMS) transzformátornélküli szimmetrikus kimenet bőséges jelszinttel és közös-modusú zajelnyomással.
  • SDR-35 G osztályú erősítés: egy hibrid autó motorjához hasonlóan a G osztály is több teljesítménymeghajtást implementál. Az első tisztán A osztályban működik, ami mentes a keresztezési torzítástól. Nagyobb dinamikájú, az első meghajtás küszöbszintjét átlépő jel esetén pedig szükség szerint fokozatosan belép a másodlagos meghajtás.
  • Mozis videoélmény: Dolby Vision, HDR10+, HDMI 2.0b HDCP2.2-vel, 4K Ultra HD valamint 3D videoképességek mind beépítve.
  • Az integrátoroknak tervezve: a Dante, az eARC és a belső Java-alapú konfigurációs oldal, a Dirac Live, IP, IR és RS232 segítségével a telepítés, a beállítás és a kalibrálás még soha nem volt ilyen egyszerű.
  • Logic 16: a Logic 16 minden bemeneti forrást a monotól a 15.1 hangig felkever térhangzásra, beleértve az összes Dolby formátumot, természetes meghökkentő 3D hangzással. Ezen felül a Dolby, a DTS Neural: X és az Auro 3D felkeverések is megtalálhatóak.

JBL Synthesis SDP-55 adatlapja
JBL Synthesis SDR-35 adatlapja

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .