LG: a Dolby Vision precíz részletek funkció már elérhető a C2 és G2 OLED TV-khez

Az LG fontos rendszerszoftverfrissítése az idei C2 és G2 szériájú OLED TV-ken elérhetővé teszi a Dolby Vision Precision Detail (precíz részletek) funkciót és más fejlesztéséket.


Az LG mindig is élenjárt a Dolby Vision HDR technológia alkalmazásában. A márka TV-i először támogatták a formátumot, s annak 120Hz képsebességű változatát. Már a 2020-as LG TV-kben működött a Dolby Vision HDR formátum továbbfejlesztett változata a Dolby Vision IQ, ami a készülékekbe épített fényérzékelőt használva a tartalomhoz és a helyiség környezeti fényviszonyaihoz optimalizálva jeleníti meg a HDR képet.

Februárban már az is kiderült, hogy a 2022-es LG OLED és QNED TV-kben működni fog a „Dolby Vision Precision Detail” képjavítási technológia. A 2022-es LG csúcskategóriás QNED TV-k és OLED TV-k (az A2 és B2 szériákat kivéve) legújabb α9 Gen 5 processzora ugyanis rendelkezik a Dolby Vision IQPrecision Rendering” vagy „Precision Detail” , azaz precíz, különösen a sötét jelenetekben extra árnyalati részleteket nyújtó megjelenítéshez szükséges teljesítménnyel, mégpedig minden Dolby Vision tartalommal.

Dolby-Vision IQ_Precision-Detail

A LG termékweboldalain csillaggal jelölt megjegyzés szerint: „A Dolby Vision precíz részletek funkciója a Dolby Vision IQ frissítés részeként válik elérhetővé, amelynek kiadása 2022. június elején kezdődik; az adott időpont országonként eltérhet.

Kicsit tovább tartott, de most már elérhető az LG C2 és G2 OLED TV-khez a 03.20.24 szoftververzió (lásd például az OLED65C21LA modellhez). Az opcionálisan választható Dolby Vision Precision Detail (avagy precíz részletek) funkció a Beállítások → Kép → Speciális beállítások → Tisztaság menüpontban elérhető, amikor a készülék Dolby Vision tartalmat jelenít meg.

A Dolby által kifejlesztett „Precision Detail” vagy Precision Rendering” néven is emlegetett technológia a jövőben várhatóan más márkák TV-iben is megjelenik. A napjaink legtöbb TV készülékéhez rendszerchipet szállító MediaTek új, a Dolby Vision IQ Precision Detail technológiát és a Dolby Vision játékot is támogató Pentonic SoC-je 2022 második felétől lesz elérhető a tévégyártók számára, így azok 2023-as TV modelljeikben már implementálhatják a technológiát.

Az új szoftververzió állítólag javít a feketéhez közeli árnyalatok kezelésén, az AirPlay audió késleltetésén, az AV1 videók lejátszásán, a hangfelismerésen és egyebek terén is. Az LG nem tett közzé teljes változási naplót, de az AVSForum HiFI4Vision bejegyzésében olvasható egy nem hivatalos lista a v03.20.24 szoftver újdonságairól és javított hibáiról.

Ha valaki nem látja a TV készülék beépített frissítési menüjében, akkor az új szoftververzió a készülék típusának megfelelő támogatói weboldalról letölthető és USB tárolóeszközről is telepíthető.

Változások/hibajavítások (nem hivatalos)

 • A Dolby Engine frissítése v32.05-re.
 • Dolby Precision Rendering támogatás hozzáadása. Az opció a támogatott képmódokban engedélyezhető.
 • Javított közel fekete kezelhetőség.
 • Optimalizált AirPlay audio késleltetés.
 • Frissül az Audio DSP, a Video Decoder és a WiFi/Bluetooth modulok firmware-e.
 • További modellek támogatása (LG Gaming TV / hajlítható képernyők).
 • Új hirdetési funkciók hozzáadása a Nyitóoldal irányítópultjához.
 • A belső médiaszerver Max. AV1 bitsebessége támogatása 60 Megabit/sec-ra emelkedik.
 • A Nyitóoldal bemenet sorához bemenetként az „LG csatornák” hozzáadása.
 • Több régióban a Room Connect applikáció feloldása, és a funkció engedélyezése Japánban.
 • Továbbfejlesztett hangfelismerő funkciók.
 • Bizonyos országokhoz a Yandex Alice hangfelismerés támogatás hozzáadása.
 • Az előre telepített SSL-tanúsítványok listája frissítve.
 • Hibajavítás: a HDR képmódok nem engedték a 22 pt beállítás összes értékének beállítását a felhasználói beállítások menüben.
 • Hibajavítás: a szervizmenüben a TV-modell módosítására az érvénytelen engedély javítva.
 • Hibajavítás: a Mozi (Cinema) képmód túl világos megjelenítést okozó Dolby Vision konfigurációja javítva.
 • Számos kisebb hibajavítás és fejlesztés.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .