LG Display: a 3. generációs OLED TV-panelek is elismerten szemkímélők

A LG Display META technológiájú OLED TV-paneljeiről újabb minősítő szervezetek igazolják, hogy szemkímélők.


Az LG Display közleménye szerint a cég 3. generációs, META technológiájú OLED TV-paneljei nemrég két további tanúsítványt is kaptak, amelyek azt igazolják, hogy mennyire szemkímélők.

LG-Displays-harmadik-generációs-OLED-TV-panel

„Az UL Solutions, az alkalmazott biztonságtudomány globális vezető cége az LG Display harmadik generációs OLED TV-paneljét tesztelte a szemfáradtság és alvászavarok okozására képes kék fényhullámhosszra. Az LG Display fejlett OLED panelje 36%-os eredményt ért el, ami a létező TV-panelek közül a legalacsonyabb szint, és megkapta platina minősítést valamint az UL Mark jelölést az alacsony kék fényért. Összehasonlításképpen, a hagyományos LCD TV-k által kibocsátott kék fényhullámhossz eléri a 70-80%-os szintet.” – áll a közleményben.

A túl nagy meglepetést nem okozó megállapítás oka, hogy a panelmegvilágítást igénylő LCD TV-kkel szemben az OLED TV-k panelje saját fényt bocsát ki, amiben lényegesen kevesebb a kék fényösszetevő.

A közlemény szerint: „Az LG Display harmadik generációs OLED TV-panelje emellett minimális visszaverődést biztosít a közeli tárgyakról, amiért elnyerte a világ egyik vezető minőségbiztosítási szolgáltatója, az IntertekReflection-Free” minősítését. A tükröződéseknek betudható színpontosság- és általános képminőségromlás köztudottan szemfáradtságot okoznak. Az Intertek által a képernyőn visszaverődő külső fény arányának tesztje során a harmadik generációs OLED TV-panel az iparágban vezető, 1%-nál kisebb visszaverődési arányt ért el.”

Korábban az LG Display OLED elsőként kapta meg a TÜV Rheinland „Eye Comfort Display” tanúsítványt valamint az Eyesafe Inc. és a TÜV Rheinland közösen kidolgozott „Eyesafe” minősítését. Ezek figyelembe veszik azt is, hogy a képernyő mennyire villódzásmentes, a villódzás ugyanis súlyos esetekben szemfáradtságot és fejfájást okozhat.

Az UL Solutions is odaítélte az OLED képernyőknek a „Flicker Free Display” azaz villódzásmentes display és a „Discomfort Glare Free”, azaz kényelmetlen vakítástól mentes minősítéseket.

Az LG OLED panelek nemcsak szemkímélők, de elsőként büszkélkedhetnek a TÜV RheinlandCircadian Friendly”, azaz cirkadiánbarát minősítésével, amit olyan termékek kapnak, amelyek „megfelelnek az emberek életminőségére gyakorolt hatás minimalizálására vonatkozó előírásoknak napközben, és elősegítik a jobb éjszakai alvást”.

META technológiájú OLED TV paneleket jelenleg az LG G3, a Panasonic MZ2000 és a Philips OLED908 készülékekbe építenek. Más, az LG Display által gyártott OLED paneleket számos márka TV-iben alkalmaznak.

A minősítéseket osztogató szervezetek természetesen a konkurens displaytechnológiákat is tesztelik. 2023 februárjában az Eyesafe Certified 2.0 erősítette meg, hogy a Samsung Display QD-OLED képernyője a szem egészségére gyakorolt előnyei miatt is elismerésreméltó.

Azt ugyan sokan vitatják, hogy az LCD képernyők háttérvilágításának kék fénye olyan mértékű lenne, hogy az egészségügyi problémát okozna, de az kétségtelen, hogy azok villódzása – aminek része a LED-ek fényerejét szabályzó impulzusszélesség-moduláció és a pásztázó háttérvilágítás – érzékenységüktől függően problémákat okozhat a nézőknek, még akkor is, ha azt valójában nem látják.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .