LG OLED TV: +70% csúcsfényesség MLA (Micro Lenses Array) technológiával?

A 10. évfordulóra megújuló LG OLED TV G3 széria mikrolencsékkel, azaz a Micro Lenses Array (MLA) technológiával állítólag +70% csúcsfényességet produkál.


A CES 2013 kiállításon mutatták be az első megvásárolható LG OLED TV-t, és az elmúlt 10 évben a márka mindig tudott valamit fejleszteni ezeken a készülékeken. A 10. évforduló egyik jelentős technológiai újdonsága lehet, hogy a korábbi híreknek megfelelően az LG Display mikrolencsékkel 20%-kal 1.200 nit (cd/m2) csúcsfényességre növeli az OLED TV panelek fénysúrűségét.

LG OLED TV

Az AVCesar.com cikke „koreai kollégákkal folytatott eszmecserékre” hivatkozva azt állítja: „az LG 2023-as OLED TV kínálatának egyik nagy újdonsága az LG G3 szériát érinti, amely bevezeti az MLA (Micro Lenses Array) technológiát, minek következtében a fényesség csúcsértéke +70%-kal nő. Nem kétséges, hogy ez lesz az LG standjának egyik fénypontja a január 5-én megnyíló CES 2023 kiállításon.”

Az MLA-val felszerelt TV-k +70%-os csúcsfényességét az LG az 2023-as A3 illetve B3 OLED TV szériák csúcsfényességéhez viszonyítja, amelyek többé-kevésbé megegyeznek az LG 2022-es A2 és B2 OLED TV szériáival. Ez körülbelül 20% plusz fényességet jelent egy OLED.EX (OLED evo és „Brightness Booster Max”) képernyővel rendelkező LG G2 szériájú készülékekhez képest, ami nem kevés.

Az MLA az OLED TV panelben alkalmazva a mikrolencsékkel a fényutat optimalizálja, vagyis ezzel a megoldással a panel belsejében lévő fény nagyobb hányada irányítható a képernyő felszíne felé a fényhatásfok javítása érdekében. A magasabb fényesség javuló energiahatékonysággal is jár, ami alacsonyabb energiafogyasztást eredményezhet. Szinte elhanyagolható negatívum, hogy a fényt irányító mikrolencsék kisebb nézési szöget eredményeznek.

A cikk forrásai szerint az LG G3 OLED TV-k nem minden modelljébe épül majd be az MLA, mert annak alkalmazása csak a 139, a 164 és a 195 centis (55, 65 és 77 hüvelykes) panelméreteknél előnyös, a 210 és 246 centis (83 és 97 hüvelykes) modelleknél nem.

Az MLA technológia alkalmazása korábban járt némi problémával az LG Display számára, mert az egyenetlennek vagy egyenetlennek látszó „foltokat” okozott a képernyő felületén. Ennek megoldására olyan ragasztóanyagot terveztek, mely mikrogyöngyöket használ, hogy a háttérvilágításból származó fény egyenletesen oszoljon el.

Jelentések szólnak arról, hogy az LG egy új M3 OLED TV szériát is bemutat a CES 2023 kiállításon 195, 210 és 246 centis (77, 83 és 97 hüvelykes) képernyőméretekkel.

Az M3 széria állítólag alapvetően megegyezik majd a G3 szériával, csak a képernyők nem tartalmazzák majd a MLA technológiát és a készülékekhez egy vezeték-nélküli külső doboz tartozik, ami tartalmazza az összes csatlakozót és az elektronika egy részét. Ezzel a megoldással csak egy tápkábelre lenne szükség a falra szerelt tévéképernyőhöz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .