LG: technikai részletek a 2016-os OLED TV-kről

1. Oldal

Az OLED TV-k tömeggyártása terén ma egyeduralkodó LG a januári CES 2016 kiállításra „nagy meglepetést” ígér, de az nem váratlan, hogy a jövőre piacra kerülő OLED TV-k az eddigieknél még fényesebb és szélesebb színterű képet produkálnak majd.
Az LG már eldöntötte és véglegesítette, hogy milyen új OLED TV-ket kínál majd jövő tavasztól, de az ezekkel kapcsolatos részleteket érthető módon először a jövő januári CES 2016 kiállításon tárja majd a nyilvánosság elé. Annyit azonban néhány az LG Dislpay központjába meghívott újságírótól tudunk, hogy a cég „nagy meglepetést” ígér a kiállításra.

LG_Wallpaper_OLED.jpg
Hogy mi lesz ez a meglepetés, azt csak találgathatjuk. Talán az IFA-n bemutatott OLED koncepciók valamelyikéből lesz kapható TV – erre leginkább az 1 mm vastag hajlékony „wallpaper” TV esélyes -, de az is lehet, hogy egy 2,5 méternél (100 inch) is nagyobb óriás OLED TV. A jelenleg legnagyobb 195 centis (77 inch) LG OLED képernyőnél ugyanis már biztosan tud nagyobbat is előállítani a cég nemrégiben bővített gyártókapacitásával.

Mi újat fognak viszont biztosan kínálni a 2016-ban megjelenő LG OLED TV-k? A gyártó továbbra is a 4K Ultra HD, a nagy dinamikatartomány (HDR) és a szélesebb színtartomány megjelenítésére koncentrál. Ezek mindegyikét kínálják már az IFA 2015 kiállításon bemutatott HDR képes 4K OLED TV-k, de van még tere a fejlődésnek és az LG jövőre egy újabb nagy lépést tesz ezen a téren.

A HDR kapcsán az OLED TV-k fényességszintjének „közel kétszeresére” növelését ígéri az LG. A mostani készülékek maximális felületi fényessége kb. 400 cd/m² vagyis a jövő évi készülékeké elérheti 600-700 cd/m²-t, miközben a LCD TV-k 700-800 cd/m²-t tudnak produkálni. Bár a HDR-nek a kellően alacsony feketeszint legalább ugyanolyan fontos összetevője, de a maximális fényességszintnek az iparág sok szereplője szerint el kell érnie a 800-1.200 cd/m²-t például a megcsillanó napsugarak fényességének megjelenítéséhez.

Az LG mérnökei ma még nem tudják megjósolni, hogy meddig tudják növelni az OLED képernyők fényességét, de az 1.000 cd/m² már most is lehetséges, bár ez egyelőre aránytalanul költséges lenne egy fogyasztóknak szánt termék esetében. Ahogy az LG és mások továbbfejlesztik a technológiát, köztük a pixeleket alkotó szerves anyagokat, úgy még nagyobb fényességszint válik megvalósíthatóvá. Például 2014-ről 2015-re, amikor a 4K Ultra HD és HDR OLED TV-k bevezetésre kerültek, az LG egy új típusú szerves anyagra váltott, amely lehetővé tette a panel fénykibocsátásának növelését.

REC 709_DCI P3_REC 2020_színtartomanyok.jpg
Az LG a színvisszaadást is javítja. A mai TV-k a Rec.709 színteret képesek reprodukálni és a műsorok is egyelőre ezt alkalmazzák. Így azonban csak az emberi szem által látható színek egy része jeleníthető meg. A DCI-P3 színtér szélesebb, az iparág által 2020-ra megvalósíthatónak remélt Rec.2020 pedig még szélesebb színtartomány megjelenítését biztosítja.

Bár ez nem szerepel a műszaki specifikációjukban, de az idei OLED TV-k a DCI-P3 mintegy 90%-át reprodukálják, és valószínűleg erre a jövő évi modellek is képesek lesznek. Az LG szerint „a DCI-P3 99%-át jövőre” érik el a fogyasztói piacra kerülő OLED TV-k. Vagyis ezek már a mozikkal azonos, élénkebb és természetesebb színeket tudnak majd előállítani.

Kapcsolódó linkek:

LG: feltekerhető OLED TV mutatkozik be a CES 2016-on
LG: OLED képernyők a nem is túl távoli jövőnek
LG: információk a 2015-ös OLED TV-k árairól (Frissítve)
LG: a világ első HDR képes 4K OLED TV-je az IFA 2015 kiállításon
LG: bővül az OLED TV kínálat
LG: nagy összegű beruházás hajlékony OLED gyártásba
LG: 65% az UHD OLED panelek gyártási kihozatala, de 85% a cél
LG: itt az 1 mm-nél vékonyabb OLED képernyőpanel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .