REDRAY 4K Cinema Player: ez lesz a jövő filmlejátszója? (Frissítve)

1. Oldal

A filmkészítők kedvenc kameráit gyártó RED új hálózati lejátszója, a REDRAY azon túl, hogy 4K Ultra HD felbontású akár magas képfrissítésű (HFR) 3D tartalmat nyújt, az új ODEMAX filmterjesztő platform alapkészüléke is egyben.
A piacra kerülő 4K Ultra HD felbontású képmegjelenítőknek nyújthat valódi 4K tartalmat a REDRAY hálózati médialejátszó, méghozzá a mozik és az igényes házi-mozik tulajdonosai, de akár a hirdetők számára egyaránt.

REDRAY_4K_player.jpg
A REDRAY az 1.4a verziójú HDMI kimenetén csatlakozhat bármely HD vagy 4K Ultra HD TV-hez vagy vetítőhöz, bár ezen keresztül csak Quad HD vagy 4K CINEMA felbontású 24/25/30Hz-es illetve 24Hz-es képtartalom vihető át. Van a készüléknek azonban további négy 1.3-as HDMI videokimenete, amin át négy 1080p videó vagy a 4K tartalom egy-egy képnegyede továbbítható, továbbá egy dedikált HDMI audiokimenete is 7.1 csatornás 24-bit/48KHz-es surround hangátvitelre.

REDRAY_4K_player_csatik.jpg
A trükk az, hogy a REDRAY a gyártó saját 4K .RED fájlformátumát játssza le. Ez a formátum például a Blu-ray 8 bites, 4:2:0 színpontosságával szemben akár 12 bites 4:2:2 színkódolást is megenged, kiküszöbölve számos képhibát és valódi filmes vizuális élményt kínál. Ehhez a képminőséghez ráadásul rendkívül alacsony, átlagosan 2,5 MB/sec (20 Mbit/sec) alatti 4K adatátviteli sebesség társul, ami azt jelenti, hogy egy teljes egészestés 4K felbontású film egy .RED fájlként tárolható egy USB meghajtón vagy továbbítható egy legalább 25 Mbit/sec átviteli sebességű mondjuk optikai hálózati kapcsolaton át. A lejátszás 10, 20 és 40 Mbit/sec adatátviteli sebességgel történhet, melyek közül az utóbbi a mozik képminőségét biztosítja. Bármely HD vagy 4K tartalom .RED fájllá konvertálható a REDCINE-X PRO és RRENCODE plugin segítségével. Az utóbbi licence jár a REDRAY mellé.

A REDRAY egyelőre az egyetlen 4K 3D lejátszó rendszer, ami támogatja a HFR, azaz magas képfrissítésű (48 vagy 60 képkocka/másodperces 4K 3D) lejátszást is, így a nézők azt az élményt is átélhetik, amit a 3D filmkészítők legújabb technikai fejlesztései kínálnak.

A lejátszó 1 TB-os belső merevlemezén akár 100 órányi 20 Mbit/sec adatsebességű 4K tartalom tárolható, ami a mellékelt távirányítóval vagy a vezeték-nélküli hálózaton keresztül a készülékhez csatlakozó iPad táblagépen futó REDRAY iOS alkalmazással menedzselhető. A REDRAY előlapján USB port és SD kártyanyílás is van, és a lejátszó a H.264 tömörítésű HD fájlokat is képes Ultra HD (3.840 x 2.160 pixel) felbontásra felskálázni.

A REDRAY a médiatartalmakat a szerzői jogokat sértő kalózkodás ellen REDCrypt fájltitkosítással védi, és támogatja az opcionális ODEMAX digitális jogkezelést is.

Az ODEMAX azonban ennél több, méghozzá egy tartalomterjesztő platform lesz, ami szélessávú interneten keresztül teszi majd közvetlenül elérhetővé a 4K tartalmak bitfolyamait mozik és más fogyasztók számára, persze díjfizetés ellenében. A RED tehát arra készül, hogy a 4K filmek készítésétől azok terjesztésig a teljes láncot felügyelje.

Frissítés:

Megkezdődött a REDRAY szállítása az Egyesült Államokban azok számára, akik 1.450 dollárért (kb. 330.000 Ft) már előrendelték a készüléket. Aki most vásárolná meg a lejátszót, annak már 1.750 dollárba (kb. 400.000 Ft) kerül. Az ODEMAX platform azonban még nem szolgáltat online 4K tartalmat.


Kapcsolódó linkek:

Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek
Sony FMP-X1: a 4K Ultra HD médialejátszó és filmterjesztés
Sony: 4K online filmszolgáltatás indul a PS4-hez is
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
A mozifilmek megújuló technikájáról A Hobbit kapcsán
REDray: 4K projektor lézer fényforrással igényeseknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .